Björkarna riskerar att blomma ihjäl sig

Uppdaterad: 29 april, 2019 17:53

Pollenallergiker har säkert märkt att pollensäsongen är i full gång just nu. Och det syns även på träden. Istället för enkel eller dubbelhängen som brukar vara vanligast så ser man många trippelhängen på björkarna.

-Det här beror på att förra sommaren var varmare än vanligt, säger Åslög Dahl, forskare på pollenistitutet i Göteborg som gör pollenmätningarna.

 

Mätningarna görs varje vardag, och den senaste mätningen från i morse visar på ovanligt höga halter av just björkpollen i luften. Institutet delar upp halterna i fyra olika nivåer, och björkpollenet ligger nu på den allra högsta nivån, vilket är mycket ovanligt för den här tiden på året.

 

Om det kommer ha en större effekt på björkarna är inte säkert såhär tidigt, men överblommning kan innebära en stor risk för träden.

 

-När det blir såhär många knippen så  minskar det bladytan och björkarnas syreupptagning försämras, uppger Dahl.

 

När det blir varmare somrar riskerar björkarna helt enkelt att kvävas. Om den globala uppvärmningen fortsätter så ser det inte bra ut.

 

-Vi kommer att se mer av det här i och med att klimatet blir varmare, säger Dahl.

 

 

Märker Göteborgarna att det har blivit varmare?

 

Hedda Sjöberg

– Ja, det har man ju märkt att det blivit mycket varmare. Det går fort också allting, naturen hänger ju inte riktigt med kanske.

 

 

 

 

 

Kristoffer Johansson & Viktoria Wallin 

Kristoffer: Såhär brukar det väl vara i maj. Det är inte onaturligt iallafall.

Viktoria: Nej ovanligt varmt skulle jag verkligen inte säga att det är. Visst brukar det vara såhär varmt i maj? Eller, snart maj är det.

 

Arleena Paanalahti & Tiffany Street

Arleena: Det är varmt

Tiffany: Ja det är varmt.

Arleena: Jag har ju inte bott  i Göteborg så länge så jag vet inte om det är normalt. Men jag kom hit i september.

Tiffanny: Då var det varmt.