Varningar för nya dåd i Sri Lanka

Säkerheten är förhöjd i Sri Lanka efter terrordåden. Bland annat vid landets moskéer, som pekas ut som potentiella måltavlor för hämndattacker. FOTO: Manish Swarup/AP

Uppdaterad: 30 april, 2019 10:08

Terroristerna bakom de uppmärksammade terrorattentaten på Sri Lanka planerade fler dåd, enligt nya uppgifter. Samtidigt tros attackerna slå hårt mot landets turism.

Varningen om fler attacker framförs i ett brev till flera av landets parlamentsledamöter. Budskapet i brevet, som är skrivet av en högt uppsatt polischef, är att organisationerna bakom förre veckans attacker hade fler måltavlor.

 

Fem platser nämns som potentiella måltavlor för planerna, som enligt uppgifter skulle utföras av män klädda i militäruniform.

 

Landet är på helspänn efter att nationens blodigaste dåd inträffade för en vecka sedan. Regeringen har fått kritik för att inte ha agerat på information om förestående terrordåd och landets kritiserade polischef har fått sparken och ersatts. Regeringen har även stuvat om i ledningen för försvarsdepartementet.

 

Attentaten väntas också få stora följder för turismen. Sri Lankan airlines , landets största flygbolag, uppger att man tog emot 10 procent fler avbokningar den senaste veckan. De närmsta två månaderna spås antalet turister med destination Colombo halveras — motsvarande minskning för övriga landet beräknas till 30 procent.

 

Två lokala extremistgrupper från den islamistiska miljön misstänks ligga bakom attackerna. Och terrorsekten IS har via sina propagandakanaler hävdat att man ligger bakom dåden.

 

Utegångsförbudet i landet är numera hävt, samtidigt som regeringen infört ett förbud mot all maskering av ansiktet.

 

Bakgrund: Sprängdåden i Sri Lanka

 

Med start vid klockan 8.45 på påskdagsmorgonen den 21 april inträffade en rad explosioner i några av de största kyrkorna och hotellen i Sri Lanka.

 

Totalt sju självmordsbombare utlöste sprängladdningar. Det preliminära antalet döda skrevs nyligen ner från 359 till cirka 250, varav flera utlänningar. Omkring 500 människor skadades.

 

Fyra av attackerna genomfördes i eller i utkanten av Sri Lankas största stad Colombo. Två av attentatspersonerna sprängde sig själva på hotellet Shangri-La, som ligger vid havet i Colombo. Självmordsattacker genomfördes också på de närliggande hotellen Cinnamon Grand och The Kingsbury, samt i kyrkan S:t Anthony i förorten Kochchikade.

 

En attack genomfördes i kyrkan S:t Sebastian i Negombo, norr om Colombo, och en i Zionkyrkan i staden Batticaloa på den lankesiska östkusten.

 

Under eftermiddagen skedde ytterligare en explosion på ett hotell i Colombo, där två personer dödades enligt polisen. En åttonde explosion inträffade kort därpå i samband med en polisräd mot en adress i stadens utkant, där tre poliser uppges ha dödats.

 

De lankesiska myndigheterna riktade tidigt misstankar mot National Tawhid Jamaat (NTJ), en mindre, islamistisk extremistgrupp. Gruppen Jammiyathul Millathu Ibrahim (JMI) har också pekats ut. Terrorrörelsen IS har senare låtit meddela att man ligger bakom attackerna.