Kungälv oroligt inför NMR:s första maj-demonstration

Motdemonstranter med regnbågsflaggan när Nordiska motståndsrörelsen manifesterar på Nytorget i Kungälv i augusti 2018. Foto: Adam Ihse/TT

Uppdaterad: 30 april, 2019 14:42

Nordiska motståndsrörelsen (NMR) har fått tillstånd att demonstrera på den första maj i Kungälv. Kommunstyrelsens ordförande i Kungälv Miguel Odhner (S) är oförstående till polisens beslut att bevilja NMR demonstrationstillstånd.
Jag tycker att det är väldigt konstigt. Imorgon blir det staket och mycket polisresurser här vilket vittnar om att det finns risk om otrygghet och säkerhet, säger han.

Nordiska motståndsrörelsen har fått tillstånd att demonstrera i Kungälv den första maj. Miguel Odhner (S), ordförande i Kungälvs kommunstyrelse berättar att han är skeptisk till att polisen kommer klara av att upprätthålla säkerheten i Kungälv och hänvisar till tidigare sammandrabbningar där polisen försökt avvärja våldsamheter mellan NMR och motdemonstranter.

 

Polisen har visat att de inte har klarat säkerheten på Gotland, Visby och i Göteborg tidigare. Polisen balanserar mellan föreningsfriheten och mötesfriheten kontra säkerheten, säger han och fortsätter:

Jag tycker att det är konstigt att polisen ger nazistiska organisationen NMR tillstånd att demonstrera på första maj. Det är personer som har samma tankegods som personen som genomförde terrorattentatet på Nya Zeeland.

 

Senast ett nazistmöte genomfördes i Kungälv var innan andra världskrigets slut den första maj 1945. Nu 74 år senare är nazisterna åter tillbaka i kommunen.

Senast NMR demonstrerade var över 70 år sedan och att göra det på första maj, det ser jag som en provokation, säger Miguel Odhner (S).

 

Kungälvs Kommun har försökt stoppa polisens beslut att bevilja NMR demonstrationstillstånd genom att överklaga till högsta förvaltningsdomstolen men fått avslag. Demonstrationen kommer nu att bli av och Miguel Odhner (S) uttrycker sin oro.

– Jag tycker att det är väldigt konstigt, vi har gjort en lång juridisk resa genom att överklaga. Imorgon blir det staket och mycket polisresurser här vilket vittnar om att det finns risk om otrygghet och säkerhet, säger han.

 

Polisen i region Väst har beviljat NMR tillstånd för demonstration i Kungälv den första maj. Samtidigt har de begränsat resurserna för demonstrationen av säkerhetsskäl enligt Christer Fuxborg, presstalesperson i region Väst.
NMR har fått ett mindre tillstånd än vad de ansökte om innan. De har fått mindre tid exempelvis och deras marschväg har blivit kortare på grund av säkerhetsskäl, säger han.

 

Trots att det finns oroligheter inför NMR:s demonstration är ett av polisens uppdrag att se till att människor, oavsett åsikt får möjlighet att tillämpa sina grundlagsskyddade fri- och rättigheter att demonstrera menar Christer Fuxborg.

Jag förstår att folk är oroliga men samtidigt bedömer vi att det är genomförbart att NMR ska ha sin demonstration i Kungälv, annars hade de inte fått tillstånd. Man får rätta sig efter de grundlagstiftande lagar och förordningar och en utav dessa är att alla har den demokratiska rätten att framföra sitt ord, säger han.