Laddad stämning inför dagens Cortège

Klockan 18:15 på tisdagen går årets Cortége av stapeln. Foto: Matilda Falk

Uppdaterad: 30 april, 2019 17:47

I vita rockar springer de omkring med hammare och spik. TIllsammans bygger 800 chalmerister årets cortège som är inne på sitt 110:e år. Med temat årets nyhetsår kommer ett fyrtiotal ekipage traditionsenligt tåga genom Göteborg.

Elin Sandahl, är ordförande i Chalmers Cortège Committé och berättar att de har haft tio fantastiska dagar vid Chalmers.

 

– Vi har haft jättebra väder under våra tio byggdagar. Det fina vädret resulterade i att lagen kom snabbt igång och kom långt på kort tid. Tyvärr så regnade det i helgen och det var några ekipage som rasade ihop, dock löste det sig med bra inställning och kreativa lösningar.

 

Cortègen är en gammal tradition i Göteborg som är något av en folkfest enligt Elin.

– Det vi visar med Cortègen är att med lite handlingskraft och kreativitet kan vi underhålla en hel stad. Det är otroligt roligt att titta på och det är ett evenemang som riktar sig till alla åldrar.

 

Elin Sandahl, ordförande i Chalmers Cortège Committé. Foto: Matilda Falk

 

På Gibraltarvallen vid Chalmers ligger byggplatsen och in i det sista arbetar chalmeristerna med sina ekipage. Axel Lind är 19 år gammal och tillsammans med hans lag så har de skapat ett lekfullt ekipage.

 

– Vi har fokuserat på regeringsbildningen i år, så man kan förvänta sig ett stort barnkalas, säger Axel och skrattar tillsammans med hans vänner från vagn 21.

 

Årets Cortège kommer, som tidigare år, fokusera på årets nyhetsrapportering. Flera återkommande ämnen är bland annat Donald Trump och Västtrafik.

 

– Det är mycket satir och kreativa spex som vi kommer få se ikväll. De numren som byggs på lastbilar kommer fokusera på en nyhetshändelse medan de lösa ekipagen fokuserar mer på skämt samma ideér ochspännande tekniska lösningar, säger Elin.

 

 

Varför ska man kolla på Cortègen?

 

– Dels för att det är bra att få en annan vinkling på de nyhetshändelserna som inträffat men också för att det är otroligt roligt att titta på alla finurliga lösningar, säger Elin, ordförande i Cortège Committéen.