21 brottsmisstänkta efter nazistdemonstration

Efter gårdagens nazistdemonstration i Kungälv inleder nu polisen arbetet med det rättsliga efterspelet. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Uppdaterad: 2 maj, 2019 13:17

Gårdagens nazistdemonstration i Kungälv renderade i att 21 personer nu hålls misstänkta för brott. Ännu fler brottsutredningar väntas dock komma efter en delvis tumultartad manifestation.

– Vi arbetar nu med att sammanställa läget, säger Jenny Widén, polisens presstalesperson till TT.

I demonstrationens efterdyningar har tolv personer blivit gripna och nio hämtade till förhör, misstänkta för brott. Det innebär att 21 personer initialt är brottsmisstänkta. Totalt frihetsberövades 61 personer.

 

– 40 av dem omhändertogs med stöd av polislagen. Det innebär att de transporterades till annan plats, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesperson till TT.

 

Två förundersökningar har inletts om våldsamt upplopp med gripna från både NMR och motdemonstrationerna. En person är gripen för våld mot tjänsteman. Två anmälningar om hets mot folkgrupp har upprättats där nio personer har hämtats in till förhör. Andra brott som rapporterats är brott mot ordningslagen, brott mot maskeringsförbud, narkotikabrott, brott mot knivlagen och brott mot vapenlagen.

 

– Vi arbetar nu med att sammanställa läget, säger Jenny Widén, polisens presstalesperson, på torsdagsförmiddagen till TT.

 

Förmodligen kommer fler förundersökningar att äga rum. ”Vi har en utpekad utredningsresurs som arbetar för att kunna lagföra de som gjort sig skyldiga till brott”, säger Erik Nord i ett uttalande på polisens hemsida. Bland annat kommer man att gå igenom ett omfattande filmmaterial från de kameror som poliser burit i samband med demonstrationen.

 

Det juridiska efterspelet kan komma att ta tid. Det är fortfarande flera åtalade som väntar på rättegång efter NMR-demonstrationen i Göteborg i september 2017. En större rättegång är planerad till efter sommaren.