Assange motsätter sig utlämning

Foto: Frank Augstein AP/TT Flera demonstranter har samlats utanför den domstol där Julian Assange kommer att framträda

Uppdaterad: 2 maj, 2019 18:39

Wikileaksgrundaren Julian Assange vill föga oväntat inte bli utlämnad till USA.

Rättsprocessen har nu ändå inletts, samtidigt som hans anhängare demonstrerar i London.

Assange själv fanns bara på plats via videolänk på torsdagens muntliga domstolsförhandling vid Westminster Magistrates Court.

– Jag vill inte frivilligt låta mig utlämnas för att ha utfört journalistik som vunnit många priser och skyddat många människor, hälsade Assange enligt nyhetsbyrån Reuters.

För att ha hållit sig undan en utlämningsorder till Sverige 2012, genom att söka sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London, dömdes Assange i onsdags till knappt ett års fängelse.

Den svenska förundersökningen mot Assange, som handlade om flera sexualbrott, lades ned 2017.

Nu ska det dock avgöras om han i stället kan utlämnas till USA, där han riskerar fem års fängelse för dataintrång, för de tiotusentals hemliga dokument om framför allt krigen i Afghanistan och Irak som Wikileaks publicerade under 2010.

 

USA:s åtal mot honom offentliggjordes i samband med att han greps i London den 11 april. Assanges företrädare har dock uttryckt en oro för att fler åtalspunkter kan tillkomma i ett senare skede.

Oron delas av hans anhängare utanför domstolen i London. Många har samlats med banderoller, plakat och slagord på såväl spanska som engelska och franska.

– Det här handlar i grunden om hur vårt demokratiska samhälle ska fungera. Man kan inte ha en demokrati utan fri information, säger demonstranten Alasdair – som liksom flera andra av de närvarande är ytterst skeptisk till att uppge sitt efternamn till journalisterna på plats.

– Det här är ett hot mot yttrandefriheten. Men vi har stort folkligt stöd, hävdar kamraten Arwyn.

Båda hoppas på seger, men kanske inte förrän utlämningsprocessen gått ända upp i högsta instans.

– Mycket hänger på domarna. Jag tror att det finns en chans i Högsta domstolen, säger Alasdair.

 

Amerikanska Rachel har åkt över Atlanten enbart för att visa sitt stöd för Assange. Hon är inte lika optimistisk.

– Jag är rädd för vad som kommer att hända med honom, och även med en massa andra journalister som vågar ta upp obekväma saker. Utan media riskerar vi att hamna illa till och det väldigt snabbt, säger Rachel.

Efter torsdagens förhandling fortsätter rättsbehandlingen härnäst den 30 maj, följt av nya förhör den 12 juni.