Brutalt mord på skandinaviskor i rätten

Kvinnorna hittades döda längs en populär vandringsled i Atlasbergen. Bild: Terje Bendiksby/NTB

Uppdaterad: 2 maj, 2019 11:31

Mer än 20 personer ställs inför rätta för ett uppmärksammat mord på två skandinaviska kvinnor i fjol. De misstänkta, varav flera svurit trohet till terrorgruppen IS, hotas av dödsstraff.

Vad som skulle bli en naturupplevelse för två julfirande skandinaviskor slutade förra året i en tragedi. På väg upp till Nordafrikas högsta punkt, Jbel Toubkal, mördades en 24-årig danska och hennes 28-åriga norska vän brutalt av flera män. Händelsen fick stor internationell uppmärksamhet efter att en video från mordet fick spridning på internet.

 

En man dömdes förra månaden till tio års fängelse för terrorbrott i samband med mordet – nu ställs över 20 personer inför rätta för att ha bragt kvinnorna om livet.

 

De tre huvudmisstänka, som alla kan dömas till dödsstraff, har sagt att de utfört dådet i IS namn. Samtidigt har den lokala polisens utredare bedyrat att männen inte har någon koppling till terrororganisationen i landet.

 

När nyheten om kvinnornas död spreds i internationella medier en vecka innan jul var det först oklart vad som hänt. När väl videon av dådet publicerades väckte den avsky, inte minst i kvinnornas hemländer.

 

Förutom den juridiska processen i Marocko utreder den danska polisen 14 personer som spridit videon.