En dag i pressfrihetens namn

Uppdaterad: 27 augusti, 2019 14:26

Idag firas Världspressfrihetsdagen världen över. I år sker det stora firandet som Unesco anordnar i Addis Abeba i Etiopien och årets tema handlar om mediernas roll i en demokrati.

Under tre dagar samlas journalister tillsammans med organisationer som jobbar för yttrande- och pressfrihet, akademiker och regeringsmedlemmar för att prata om de utmaningar som journalister står inför idag. Bland regeringsmedlemmarna finns bland andra personer från den etiopiska regeringen närvarande som organiserar eventet tillsammans med den afrikanska unionen och Unesco.

 

Aktiviteterna under de tre dagarna består av olika konferenser och möten som behandlar årets ämne – journalistik och politiska val.

 

– Vi ser alla att det globalt sett finns en växande negativitet mot journalister. Så är det både i väletablerade demokratier och på andra platser och det är en oroväckande trend som undergräver demokratin. Det är därför som vi i år gör det extra tydligt att journalistik och journalister spelar en viktig roll i hur demokratier fungerar väl och hur det utan journalistik inte kan finnas någon demokrati, säger George Papagiannis som är Chief of Media Services på Unesco.

 

Medias viktiga roll kopplas också till den ökande mängden desinformation som seglar runt på internet idag. Det handlar bland annat om att vi har en större möjlighet idag att göra ett urval så att den media vi tar del av resonerar med våra egna åsikter. Fenomenet kallas på engelska för en ”echo chamber”. Det här är något som enligt George Papagiannis är problematiskt och det är också därför som de väljer att ta upp det på årets Världspressfrihetsdag.

 

– Det handlar om att kunna identifiera trovärdiga informationskällor och använda de källorna för att kolla sanningen på andra källor. Att ge personer möjligheten att utveckla en media- och informationskunnighet så att de läser något och kanske tänker ”okej, det där får håren att stå upp i nacken på mig så jag måste fundera över huruvida det är sant eller inte”.

 

Förutom att prata om journalistikens roll i demokratin uppmärksammas under de här dagarna speciellt två journalister som har blivit fängslade för sitt journalistiska arbete i Myanmar. Det är Reutersreportrarna Wa Lone och Kyaw Soe Oo som på torsdagkvällen tilldelades Unescos Guillermo Canno Pressfrihetspris. Eftersom de båda har fått sjuåriga fängelsestraff får någon annan att ta emot priset åt dem.

 

– Vi hoppades att det här synliggör utmaningen och de potentiella farorna som journalister möter, säger George Papagiannis.