Maduro eggar militären mot kuppmakare

Demonstranter slåss mot säkerhetsstyrkor i Venezuela under onsdagen. Foto: Ariana Cubillos/AP/TT

Uppdaterad: 2 maj, 2019 16:57

En kvinna har dödats av säkerhetsstyrkorna vid protesterna mot Venezuelas president Nicolás Maduro, enligt en människorättsorganisation.

 

Maduro eggar i sin tur på de väpnade styrkorna mot “förrädare”.

– Ja, vi är i strid. Håll fortsatt hög moral i denna kamp att avväpna alla förrädare, alla kuppmakare, sade han under ett tv-sänt tal omgiven av höga militärer vid en tillställning.

– Ingen kan vara rädd. Det är timmen för att försvara vår rätt till fred, fortsatte han under ceremonin där cirka 4 500 militärer närvarade enligt militären.

Oppositionsledaren Juan Guaidó, som bland annat stöds av USA, har manat till “de största protesterna i Venezuelas historia”. Militären har inte följt uppmaningarna att ansluta sig till oppositionen men spänningarna har ökat sedan Guaidó i januari med hänvisning till konstitutionen utropade sig själv till tillfällig president och hävdade att Maduros nya mandatperiod var illegitim.

 

En kvinna har dödats vid protesterna mot Maduro på onsdagen, enligt människorättsorganisationen Observatorio Venezolano de Conflictividad Social (venezuelanska observatoriet för sociala konflikter). Kvinnan ska ha skjutits av säkerhetsstyrkor.

Det blev den andra dagen av sammandrabbningar mellan demonstranter och polis på en motorväg intill den militära flygbasen La Carlota i östra Caracas.

46 människor har förts till sjukhus i samband med protesterna. Fler än 150 personer har frihetsberövats.

 

Militären tycks alltså stå fast vid Maduros sida. Men spekulationer om en omvändning tog fart när den förre oppositionsledaren Leonard Lopéz, som suttit i husarrest sedan 2017, framträdde i tisdags efter att ha fritagits av vad som sades vara Guaidó-trogna soldater. Nu har 25 soldater sökt asyl på Brasiliens ambassad medan Lopéz och hans familj sökt skydd på Spaniens ambassad.

Maduro fortsatte med att säga att militären nu kan ge världen en lektion.

Att visa att i Venezuela finns väpnade styrkor som står enade som aldrig förr, som besegrar kuppförsök av förrädare som säljer sig för dollar från Washington.