Kristoffer Appelquist improviserar fram humorn

Dagens föreställning är Kristoffer Appelquists näst sista stopp på hans turné "Frågornas herre". Bild:TT

Uppdaterad: 1 december, 2020 01:27

Ikväll gigar standup-komikern Kristoffer Appeluist på Contrast Public House på tredjelånggatan i Göteborg. Premisserna är dock annorlunda än en vanlig standup-föreställning. I början av kvällen skriver man som åskådare en lapp med en fråga till Appelquist som han sedan svarar på under kvällen.

Att improvisera är en utbredd genre i USA som Appelquist alltså tar fasta på i hans aktuella turné ”Frågornas herre”. Han berättar att han alltid har försökt aktivera publiken genom att ställa frågor till dem men att den komiska effekten ofta uteblivit. Detta på grund av att typen av människor varierar från kväll till kväll.

 

– Är det mellanstadielärare, då går det inte att få dem att hålla käften. Och är det någon annan sorts grupp kanske det är helt tyst, säger han.

 

Det nya i den här föreställningen är att publiken skriver frågor till honom. För att få komma in i lokalen måste man ha skrivit en fråga. Appelquist berättar att en hel kväll nästan kan kretsa kring en enda fråga om det blir tillräckligt roligt. Med det nya greppet tillkommer en annan typ av nervositet än den han känner under manusdrivna shower. Nerverna kommer inte innan föreställningen, utan under densamma.

 

– Dagen är inte förstörd för att jag ska giga på kvällen. Men prestationsångesten på scenen är monumental, säger han och fortsätter:

 

– Efter föreställningen är jag helt slut, som en liten gris.

 

Standup-scenen har på senare år växt sig större på många plaster och inte minst i Göteborg. Appelquist märker av en stor skillnad från när han kom fram i mitten av 00-talet och är positivt inställd till utvecklingen. Han pekar främst på att standupen har blivit diversifierad med bland annat den nya indiescenen som vuxit fram i Göteborg.

 

– För tio år sedan kunde man i Göteborg säga att man inte gillar standup och att det inte är kul. Men nu finns det så mycket olika typer av standup att välja mellan, så man kan inte säga så längre. Det vore lika dumt som att säga att man inte gillar musik, säger han.

 

Kvällens gig på Contrast Public House väntas locka storpublik. Appelquist är laddad inför att möta Göteborgspubliken och menar att det är stor skillnad på att vara på västkusten då alla ser sig som humorister.

 

– Det har hänt mig ganska många gånger att någon göteborgare sagt ”Det var ju jävligt kul du” sarkastiskt, säger han.

 

Var i Göteborg firar du efter kvällens gig?

 

– Jag har en bebis med mig på turnén som är fyra månader gammal, så det blir att gosa med Maggie, säger han.