Mikael Ljungberg om Hockey-VM: “Fimpa attityden, sätt dig ner och njut.”

Uppdaterad: 2 maj, 2019 13:40

Hockeysäsongen börjar lida mot sitt slut och i SHL är det bara två lag kvar i kampen om att bli svenska mästare. Men innan hockeysäsongen 2018/2019 kan summeras har vi en viktig del kvar. Att utse en världsmästare. På sedvanligt manér är det snart dags att rulla i gång den årliga traditionen som i år spelas i Slovakien, en tradition som är värd att älska.

 

Men på samma sätt som turneringen i sig är en årlig tradition finns det något annat som tycks vara lika kontinuerligt. Den ständiga diskussionen huruvida världsmästerskapet i hockey är betydelsefull eller inte. En diskussion och frågeställning jag kan tycka besvarar sig själv. VÄRLDSMÄSTERSKAP. Vi ska utse världens bästa land i ishockey. Hur kan det inte vara av betydelse? Trots det verkar det finnas människor som av någon outgrundlig anledning inte kan förstå sig på turneringen. Som argumenterar för att den i och med sin årliga kontinuitet skulle bli urvattnad och därigenom förlora sin innebörd. Men att argumentera för det tyder mer på en okunskap än något annat. Så kom inte och ta på dig någon rebellkeps och tro att du har en provokativ åsikt när du rackar ner på hockey-VM, för den ståndpunkten är lika slapp och trött som Leif GWs utstrålning, en dålig dag på jobbet.

 

Det är nu vi skriver historia

Trots att kritiken mot turneringen står som spön i backen, är det ändå VM-minnena vi minns. För vet ni vad Kenta Nilssons klassiska fint som ”Foppa” sedan lade beslag på, Fredrik Petterssons magiska slagskott-straff, Sveriges vändning från 1-5 till 6-5 i sista perioden mot Finland och Lennart Hylands klassiska referat ”den glider in i mååål” alla har gemensamt? Ja just det, Hockey-VM. Det är nu vi har chansen att en gång om året få se alla våra stjärnor samlade i ett lag, i likadana tröjor, med ett och samma mål. Att ta Sverige till en världsmästar-titel. Det är nu vi skriver historia. Dessutom när VM de senaste åren och ett par år till framöver spelas i Europa har du chansen att se de största stjärnorna i världen, live, bara ett par timmars resväg bort. Till skillnad från 10 timmars flyg rakt över atlanten. Det är inte läge att vara kräsen.

 

Så om din tveksamhet till hockey-VM faktiskt grundar sig i ett genuint hockeyintresse och inte bara en slentrianmässig negativitet, har jag ett råd. Fimpa attityden, sätt dig ner, och njut!