Ortenrörelsen slåss mot ojämlikhet

Uppdaterad: 2 maj, 2019 20:16

Boken ”När betongen rätar sin rygg” hade igår sin release på Göteborgs litteraturhus. Den tar upp utvecklingen om Ortenrörelsen och dess kamp för ett mer rättvist samhälle.

– Vi anser att Sverige är ett samhälle med klyftor och ojämnheter, säger en av författarna Ove Sernhede.

Förorten i Sverige har varit lite av ett tema för en av författarna Ove Sernhede. Detta blir den tredje boken han har varit med och skrivit om förorternas plats i samhället. Tillsammans med Johan Söderman och René Léon Rosales har han nu skildrat hur ungdomarna i förorterna blivit allt mer politiskt aktiva och organiserade.

–  Det kommer från att ungdomar engagerar sig i olika frågor och de har blivit allt mer intresserade av samhället de lever i, säger Sernhede. Ortenrörelsen är ingen enhetlig rörelse utan det är många olika engagemang med mycket inom kulturen med musik och poesi, förklarar han.

 

Sernhede jämför rörelsen med arbetarrörelsen som kämpade för att få rösträtt för ungefär hundra år sedan.

– Det är en slags mobilisering av människor som upplever att de inte är delaktiga i samhället precis som det var då. Då kämpade man för rätten att rösta medan man idag försöker få folk att känna att de är en del av samhället och gå och rösta, säger han.

 

Reaktionerna på boken har hittills varit positiva. Förhoppningen är att den ska bli till kurslitteratur för några utbildningar. Han säger att boken inte är skriven för förorten utan för samhället och för att visa att det är något bra som händer i förorten.

– Boken är skriven för att samhället, med politiker och olika tjänstemän, ska uppmärksamma att det är något jäkligt häftigt som håller på att växa fram, avslutar Ove Sernhede.