Semenyadomen kan överklagas

Caster Semenya på väg att bli hörd i Cas tidigare i vår. Bild: Laurent Gillieron/AP/TT

Uppdaterad: 30 november, 2020 11:43

Sydafrikas friidrottsförbund (Asa) funderar på att överklaga Cas beslut om Caster Semenya.  “Vi ska nu se över domslutet och besluta om vi ska ta saken vidare”, skriver Asa i ett uttalande.

“Vi är dock fortfarande i chock över att Cas kan stödja diskriminering utan att blinka”.

 

Asa jämför Internationella friidrottsförbundets (IAAF) nya regler om att kvinnliga medeldistanslöpare med för höga testosteronvärden måste medicineras med de tidigare apartheidlagarna i Sydafrika, som tillät diskriminering utifrån hudfärg. “Sydafrika är väl bekant med diskriminering och nu har Cas rivit upp såren från apartheidsystemet”.

 

Den sydafrikanska löparstjärnan Caster Semenya förlorade sitt överklagade mot IAAF:s nya regler i idrottens skiljedomstol Cas. Sydafrikas friidrottsförbund har 30 dagar på sig att lämna in en överklagan till den schweiziska civila högsta domstolen.

 

Men innan domen träder i kraft den 8 maj tänker hon visa vem i världen som är bäst på 800 meter.

 

Sydafrikanskan ställer upp i Diamond League-premiären i Doha i Qatar i morgon.

 

Semenya har tidigare sagt att hon inte tänker medicinera för hyperandrogenism. Kanske övergår hon nu till att springa längre distanser i stället, eftersom Internationella friidrottsförbundets regler enbart gäller för kvinnor som tävlingar på distanser mellan 400 meter och 1 mile.