M vill slopa straffrabatt för unga

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson vill slopa ungdomsrabatten. Ali Lorestani / TT

Uppdaterad: 14 februari, 2020 11:01

Moderaterna vill slopa den så kallade straffrabatten för unga och tänker lägga ett lagförslag i riksdagens justitieutskott nästa vecka. Partiet vill även ha särskilda ungdomshäkten och utreda sänkt straffmyndighetsålder.

M lägger fram ett paket med förslag för att komma åt ungdomskriminaliteten, det handlar om allt från att socialtjänst och polis ska agera tidigare, till hårdare straff för unga som begår brott.

På tisdag nästa vecka kommer Moderaterna att lägga fram ett lagförslag om att ta bort den generella straffrabatten för unga vuxna mellan 18 och 21 år. Förslaget bygger på ett utredningsförslag som M nu vill pröva skarpt i riksdagen.

– Många partier tycker att den här straffrabatten är rätt stötande. Jag tror att det finns ett brett stöd för en sådan förändring, men vi får se på tisdag, säger M-ledaren Ulf Kristersson på en pressträff.
Partiet tycker att det är fel att unga särbehandlas.

– Är man myndig så är man myndig, då bör man också ta ansvar för sina handlingar, säger M:s rättspolitiske talesperson Johan Forssell.