Räkna med blåst och regn i helgen

Bodø 20190216. Folk er ute og tester uværet i Bodø lørdag formiddag. Foto: Kent Even Grundstad / NTB scanpix / TT / kod 20520

Uppdaterad: 14 februari, 2020 10:02

En kylig fredag följs av en helg med blåst och nederbörd.

— Det blir ostadigt väder i helgen, säger Therese Gadd på SMHI.

Fredagen bjuder på en högtrycksrygg över landet. Det blir minusgrader ända ner över södra Götaland. Längst i norr kan det bli riktigt kallt, 25–30-minusgrader på klara platser.

 

— Fram på dagen är det rätt soligt väder på många håll. Vi har en del molnsjok som passerar i söder och i Lapplandsfjällen drar en del snöbyar in, säger Therese Gadd.

 

Men sedan väntar ostadigare väder. På lördagen drar ett nederbördsområde in västerifrån och skjuter bort högtrycket. Nederbörden faller främst som regn i Götaland och de södra delarna av Svealand, men det kan vara snöinslag över sydsvenska höglandet. I norra Svealand och norrut faller det främst som snö, men det är osäkert hur mycket det kommer in.

 

På söndagen så drar ett mer omfattande nederbördsområde in västerifrån.

 

— Det kommer att bli rejält blåsigt i Götaland, möjligtvis mycket hårda vindbyar. I södra Sverige och sydöstra Norrland faller nederbörden främst som regn, annars snö eller blötsnö. Det är också mildare väder med plusgrader som letar sig upp norrut upp mot norra Norrlandskusten, säger Gadd.

 

Det ostadiga och blåsiga vädret kommer att fortsätta in i början av nästa vecka.