Sju soldater döda i misstänkt israelisk robotattack

Robotarna uppges ha avlossats från de delar av Golanhöjderna som Israel kontrollerar. Arkivbild. (AP Photo/Ariel Schalit) ASC504

Uppdaterad: 14 februari, 2020 11:26

Robotarna kom i natten, från Israelstyrda områden på Golanhöjderna. När de slog ned nära Damaskus flygplats dödades tre syriska och fyra iranska soldater, enligt Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Statliga medier i Syrien uppger i stället att attacken avvärjdes.

 

Strax efter det att ett fraktplan sent på torsdagskvällen landat hördes kraftiga detonationer över Damaskus. Målen verkar ha varit vapenförråd vid den internationella flygplatsen, och ett fordon på vägen in mot den syriska huvudstaden.

 

SOHR bedömer att Israel med robotarna försökte slå ut en stor vapenleverans, och anger antalet döda militärer till sju.

 

Enligt Syriens regim, som ogärna erkänner egna förluster, stoppades dock de annalkande robotarna. “Vårt luftvärn sköt ner fientliga mål i luften över Damaskus”, skriver den statliga nyhetsbyrån Sana, och publicerar en video som förefaller visa en avfyrning från syriskt luftvärn.

 

Sana bekräftar att de anfallande projektilerna “avlossades från de ockuperade Golanhöjderna”, alltså områden som hålls av Israel.

 

Israel utför ofta flyg- och robotanfall i krigets Syrien, i försök att hejda inflödet av manskap och avancerade vapen från den regionala stormakten Iran.