Stor nätpedofilutredning på Snapchat

En man i Skövde utreds för utnyttjande av barn för sexuell posering. TT arkivbild.

Uppdaterad: 14 februari, 2020 11:21

Uppemot 70 barn kan ha utsatts för övergrepp av en man via Snapchat, rapporterar P4 Skaraborg.

Mannen i 30-årsåldern, hemmahörande i Skövde, har via appen kontaktat flickor 9–17 år och fått dem att skicka bilder med löften om pengar eller cigaretter.

— Har de väl skickat en bild så har han försökt få ännu fler bilder genom att hota att sprida de här bilderna, säger kammaråklagare Ylva Lundgren till radion.

Normalt försvinner bilder som skickas via Snapchat efter bara några sekunder, men mannen har även använt en annan app för att kunna spara bilderna.

Utredningen mot mannen inleddes i höstas då Stockholmspolisen efter tre anmälningar kunde spåra en ip-adress. Han greps i november och sedan dess har fallet vuxit.

— Allt eftersom polisen har gått igenom beslagen som vi gjorde hos honom, hans telefoner och datorer, så har vi hittat fler målsägare, säger Lundgren.

Polisen misstänker att uppemot 70 barn har utsatts och nu arbetar man med att identifiera och kontakta eventuella brottsoffer.

— Hittills har han erkänt det som han har blivit konfronterad med. Det är utnyttjande av barn för sexuell posering och sedan när det blir hot har jag bedömt det som grovt, säger Ylva Lundgren.

Mannen dömdes för våldtäkt mot en 13-årig flicka 2012.