Trump: Fredsavtal nära i Afghanistan

USA:s Donald Trumps president och Afghanistans president Ashraf Ghani. Evan Vucci/AP/TT & Rahmat Gul/AP/TT

Uppdaterad: 14 februari, 2020 10:21

Efter 18 år av strider kan ett fredsavtal vara i sikte. Framsteg har gjorts i samtalen med talibanrörelsen, bekräftar USA.

–Jag tror att vi är väldigt nära, säger president Donald Trump om en eventuell uppgörelse.

USA säger sig ha säkrat en veckolång nedtrappning av våldet i Afghanistan och hoppas att det ska leda till en överenskommelse med talibanrörelsen.

 

Utrikesminister Mike Pompeo säger att “verkliga framsteg har nåtts de senaste dagarna” och president Donald Trump uppger i en radiointervju att ett fredsavtal är “väldigt nära”:

 

– Jag tror det finns goda chanser till att vi kommer att få ett avtal, säger han.

De kommande två veckorna kommer att bli avgörande för om avtalet mellan USA och talibanrörelsen går i lås eller inte, enligt Trump. Men det är oklart om presidenten pratade om den begränsade vapenvilan som slutits, eller om någonting bredare.

 

Uppgifterna kommer dagen efter att Afghanistans president Ashraf Ghani sagt att ett möjligt genombrott skett i samtalen och källor påstått att ett fredsavtal kan komma att skrivas under redan denna månad.

Det kortvariga och begränsade vapenstilleståndet uppges träda i kraft omgående. En företrädare för talibanrörelsen har sagt till nyhetsbyrån AFP att “en nedtrappning av våldet” ska inledas på fredagen.

 

–Vi anser att sju dagar från och med nu är tillräckligt, men gällande allt så baseras vår inställning i den här processen på omständigheterna, säger USA:s försvarsminister Mark Esper och fortsätter:
–Vi kommer att kontinuerligt utvärdera utvecklingen när vi rör oss framåt, om vi kommer röra oss framåt.

 

Den fundamentalistiska talibanrörelsen har sedan den störtades i en USA-ledd invasion 2001 bedrivit gerillakrig mot afghanska myndigheter och utländsk militär. För närvarande finns omkring 13 000 amerikanska soldater i landet, samt ytterligare flera tusen soldater från andra Nato-länder.

 

Afghanistan (TT-AFP)