Gothenburg Horse Show 2020 – Större än någonsin

Scandinavium. Bild: Elif Abay

Uppdaterad: 18 februari, 2020 15:34

Gothenburg Horse Show är tillbaka. Den 19 Februari är ryttarna redo att tävla i Scandinavium, och efter söndagen vet man vilka ekipage som får rida i finalen i Las Vegas i april detta året. Stina Efraimsson är kvalificerad fjärde året rad till GHS-finalen, och hon ser fram emot den fartfyllda veckan. 

19-åriga ryttartalangen Stina Efraimsson, som representerade Sverige i EM, berättar om att hon började rida som sexåring. Nu tävlar hon för fjärde året i rad i en av Sveriges största ridtävlingar. 

Hon kommer att tävla i GHS Young Rider Cup, som är för ryttare mellan 16 och 21 år. Under veckan kommer det att pågå tävlingar i olika grenar och på onsdagen bjuder man in publiken för att träffa hästarna i arenan.

 

—Det är ett väldigt stort arrangemang. Det är en hästfest för alla intresserade – och det är prestigefyllt, säger Stina glatt.

 

Tomas Torgersen, tävlingsledare och direktör på Gothenburg Horse Show, berättar att det förväntas komma ännu fler besökare i år jämfört med 2018, och att fler lockas till hästtävlingar.

 

—Vi gissar på att ungefär 76 000 besökare kommer i år. Under 2018 var det några tusen färre. Gothenburg Horse Show blir större för varje år, och fler blir intresserade, säger han.

 

Vidare berättar Stina Efraimsson att det känns helt obeskrivligt att vara på plats varenda gång, och att det varit en dröm sen hon var liten. 

 

—Det är en sådan atmosfär. Jag kommer ihåg första gången jag tävlade här och kommer aldrig glömma upplevelsen.

 

Gothenburg Horse Show i Scandinavium. Bild: Elif Abay.

 

Stina och hennes häst Bali Boris kommer att tävla i hoppning, som är en av de mest populära grenarna i ridsport. 

 

—Jag älskar spänningen i hoppning och att rida fort. Man måste ta snabba beslut i stunden.

 

Vidare säger hon att det är viktigt att behålla lugnet när man tävlar i en fartfylld sport där man hoppar högt för att prestera bra.

 

—Självklart känner alla prestationsångest ibland. Men ju mer rutin man får, desto lugnare blir man. Jag är en etablerad ryttare, men stundvis kan man känna på det sättet.

 

Gothenburg Horse Show pågår mellan 19 och 23 februari. Programmet kommer förutom världscupklasserna att bjuda på massa aktiviteter som finns att ta del av på hemsidan.