Idag döms svindlaren — Detta har hänt

Foto: TT. Idag kommer domen för den 65-åriga Britta Nielsen som står åtalad för att ha stulit pengar från den danska Socialstyrelsen. Arkivbild.

Uppdaterad: 19 februari, 2020 09:11

Idag kommer domen mot den danska svindlaren Britta Nielsen. Hon står åtalad för att ha stulit pengar från Socialstyrelsen i Danmark i 25 år, och sammantaget  handlar det om en summa motsvarande ungefär 170 miljoner svenska kronor.

Enligt Expressen ska 65-åriga Britta börjat stjäla pengar från Socialstyrelsen för att betala skulder och räkningar, men så småningom kom de att finansiera ett lyxliv. Bland annat ska Britta ha använt dem till att köpa dyra bilar, en gård i Halland värld 1,5 miljoner svenska kronor och en häst värd cirka 250 000 kronor. Utöver detta ska hon även ha köpt diamanter, smycken och halsband samt levt ett allmänt lyxliv.

 

Expressen rapporterar att hennes svindleri upptäcktes när hon var tjänstledig på grund av en hjärnskakning. En kollega fick ta över ansvaret för de projekt Britta hade, och då visade det sig snabbt att pengar som egentligen skulle gått till Socialstyrelsens arbete hade hamnat på Brittas privata bankkonton.

Britta fick då sparken från Socialstyrelsen, och för att undvika åtal flydde hon till Sydafrika. I och med detta inleddes en internationell jakt efter henne, och den 5 november 2018 greps hon på ett hotell i Johannesburg.

Då Britta ställdes inför rätta erkände hon att hon stulit pengarna, men att sa att hon inte kunde minnas alla transaktionerna. Rättegången i sig orsakade en hel del uppståndelse och mediabevakningen var omfattande.

 

Processens drog dock ut på tiden. Först var rättegången tvungen att pausas på grund av Brittas hälsotillstånd, och när hon bedömdes vara frisk nog att genomgå en rättsprocess visade det sig att det fanns viss oklarheter rörande Brittas utlämnade från Sydafrika. Rättegången fick därmed skjutas upp ytterligare.

Åklagaren har yrkat på att Britta ska dömas till åtta års fängelse, medan Brittas försvarsadvokat hoppas på att det landar på sex år. Senare idag visar det sig hur långt straffet faktiskt blir.