Efter drömmålet – supertalangen med till Algarve

Johan Nilsson/TT Rosengårds Hanna Bennison. Arkivbild.

Uppdaterad: 19 februari, 2020 16:32

Först ett drömmål mot Vittsjö och nu uttagen i landslagstruppen till Algarve Cup.

Supertalangen Hanna Bennison, 17, har fått bästa möjliga start på fotbollsåret.

Hon har de specifika kvalitéerna som är viktigt i landslaget, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

Rosengårdsmittfältaren slog igenom i sin A-landslagsdebut mot USA i november med en framspelning till Anna Anvegårds 1–3-mål.

 

Och för några dagar sedan svarade hon för ett drömmål i träningsmatchen mot Vittsjö då hon gick själv, väggspelade med Jelena Cankovic och vände bort två försvarare innan hon placerade in 1–0.

 

Ett fantastiskt mål. Hon får gärna göra om det mot Tyskland (i Algarve Cup), säger Gerhardsson.
Som utvecklar vilka kvalitéer som Bennison besitter:

 

Mod, attityd och att våga lita på sig själv. Hon är skönt kaxig på planen och det är lika viktigt om du är 17 år som när du är 34, säger Gerhardsson.
Man måste kunna prestera och leverera i tuff miljö och det visade hon mot USA. Och det jag sett av henne i år och hört av tränaren Jonas (Eidevall) är att hon tagit ytterligare steg.
Anvegård inte i form
Bennisons lagkamrat Anna Anvegård saknas i truppen.

 

Hennes försäsong, när det gäller speltid i Rosengård, har inte varit optimala. Vi vet vad hon kan i sina bästa stunder och hon är högaktuell till EM-kvalet mot Ungern. Men just nu finns det andra som är i bättre form, säger han.
Även mittbacksveteranen Nilla Fischer står utanför truppen, trots att hon är tillbaka efter skadebekymren i fjol.

 

Senast som hon spelade 90 minuter var i augusti. Det är lite för tufft för henna att vara med i den här turneringen, säger Gerhardsson.
Förbundskaptenen har tagit ut en trupp med 24 spelare. Hur de ska matchas i Algarve Cup beror på belastningen i klubblagen, säger Gerhardsson på presskonferensen. Utlandsproffsen är i slutet av sin säsong medan spelarna från damallsvenskan ännu inte börjat sin säsong.

 

Landslagsturneringen i Portugal har ändrat format till i år. I stället för ett inledande gruppspel blir det cupspel från början. Segrarna i första omgången går till semifinal, förlorarna till placeringsmatcher. Alla lag får spela tre matcher.

 

Sverige ställs mot Tyskland i den första omgången den 4 mars. I andra omgången, den 7 mars, ställs man mot antingen Danmark eller Norge.

 

Vi hoppas få genomföra en final, säger Gerhardsson.