Efter viruset – Sverige ställer in OS-resor

Enligt Peter Reinebo, SOK:s verksamhetschef, följer man den rådande situationen i Asien noggrant.

Uppdaterad: 19 februari, 2020 12:17

Coronavirusets spridning har fått Sveriges olympiska kommitté (SOK) att ställa in ett antal förberedelseresor till Kina inför vinter-OS i Peking 2022.

Men någon oro för att smittan kan påverka sommarens OS i Tokyo finns inte.

– Det är bättre att behålla lugnet och fortsätta planera, säger verksamhetschefen Peter Reinebo.

Coronaviruset fortsätter att öka i omfattning. I Japan är över 50 personer smittade och i Yokohamas hamn hålls ett fartyg med ytterligare minst 400 smittade isolerat. I slutet förra av veckan rapporterades dessutom landets första dödsfall.

 

Nyligen ställdes firandet av kejsarens födelsedag – en nationell högtid i Japan – in för första gången sedan 1996. Man har även drastiskt minskat antalet löpare i Tokyo Marathon – av de 38 000 anmälda kommer endast runt 200 elitidrottare ges tillåtelse att springa i början av mars.

 

Samtidigt har Japans olympiska kommitté upprepade gånger varit tydlig: OS i Tokyo kommer varken att ställas in eller skjutas upp på grund av coronaviruset. Från svenskt håll följer man den rådande situationen noggrant.

 

– Det är viktigt att följa händelseutvecklingen men jag är inte orolig alls. Det här är ju en internationell fråga och det innebär att vi litar på smittskyddsmyndigheterna som kan de här frågorna och har överblicken, säger Peter Reinebo.

 

Reinebo är på plats i Tokyo för SOK:s samarbete med Uniqlo, det japanska klädmärket som är Sveriges officiella klädleverantör. Han har själv inte märkt av någon särskild oro i staden.

 

– Nej, det tycker jag inte. Folk undrar hur allvarligt det är och hur långvarit det kommer att bli. Man diskuterar ungefär på samma sätt som hemma i Sverige, säger han.

 

Sedan den 11 februari avråder Utrikesdepartementet (UD) helt från att resa till den värst drabbade Hubei-provinsen. Den här veckan meddelade UD att man avråder från icke nödvändiga resor även till övriga delar av Kina, med undantag av Hongkong och Macao.

 

På grund av den rådande situationen i landet har SOK ställt in flera förberedelseresor till Kina som skulle ha gjorts under februari och mars inför OS 2022. Bland annat för att kolla boende, arenor och skidanläggningar.

 

Men Sveriges olympiska kommitté är inte orolig över sommar-OS i Tokyo.

 

Mellan Wuhan, där utbrottet startade, och den japanska huvudstaden Tokyo är det runt 243 mil. Men några särskilda restriktioner till Japan finns inte. Därför påverkas inte SOK:s förberedelseresor till landet, dit man åker regelbundet under våren.

 

– Vi är för närvarande nästan varannan vecka i Japan med olika grupper. Vi följer de officiella rekommendationerna och som det är nu påverkar dessa Kina och då låter vi bli att åka till Kina. Kommer det rekommendationer att inte åka till andra länder kommer vi att följa detta, säger Peter Reinebo.

 

TT: Finns det en oro bland de svenska idrottarna?

 

– Nej, vi har ingen bild av att våra idrottare är mer bekymrade än allmänheten. Det är ju naturligtvis så att man undrar vart det tar vägen men det är många månader till sommaren och det finns goda skäl att tro att det både klingar av och att man får det under kontroll. Det kloka är att ta det en månad i taget.

 

Fakta: Inget vaccin eller effektiv behandling
TT

 

Det första bekräftade fallet av det nya coronaviruset, som döpts till sars-cov-2, rapporterades i den kinesiska storstaden Wuhan den 31 december 2019.

 

Sedan dess har viruset visat sig mer smittsamt än liknande infektioner, som sars (svår akut respiratorisk sjukdom) som 2003–2004 orsakade runt 8 000 sjukdomsfall och över 700 dödsfall.

 

Det finns ett stort antal coronavirus och så vitt man vet kan minst sju av dem smitta människor. Kinesiska myndigheter har bekräftat att det nya coronaviruset kan smitta från människa till människa.

 

Det finns enligt Världshälsoorganisationen varken vaccin mot viruset eller effektiva behandlingar för att bromsa sjukdomsförloppet, som i de värsta fallen slutar i dödlig lunginflammation.

 

Kinesiska staten har hittills spenderat nästan 72 miljarder yuan (nästan 100 miljarder kronor) på insatser för att bekämpa virusutbrottet samtidigt som Kinas centralbank pumpat in likviditet i banksystemet och sänkt styrräntor för att hålla i gång ekonomin.

 

Flygbolag har stoppat resor till och från Kina och reserestriktioner har införts på flera håll, bland annat med hårda karantänsregler. Taiwan har exempelvis utvidgat inreseförbudet för personer från Fastlandskina till att även gälla personer från Hongkong och Macau.

 

Källor: Folkhälsomyndigheten, WHO och Reuters