Här är de säkraste jobben 2025

Ida Karlsson, analytiker på Arbetsförmedlingen

Uppdaterad: 19 februari, 2020 15:26

Sjuksköterska, lärare, ingenjör, it-specialist, elektriker, kock eller snickare. Det ska du utbilda dig till för att ha goda chanser till jobb både i år och om fem år, enligt Arbetsförmedlingens senaste prognos.

Allra hetast är fortsatt vårdyrken, som barnmorskor, sjuksköterskor, läkare och undersköterskor. Även för svetsare, mekaniker och reparatörer ser det ljust ut.

Många av bedömningarna står sig i tider av dämpad konjunktur. Trots att vi befinner oss i en avmattning är vår bedömning att prognosen består. Att välja att utbilda sig till något av dessa yrken är därför ett bra val, säger Ida Karlsson, analytiker på Arbetsförmedlingen.
Utbildning viktigt
En slutförd gymnasieutbildning är det viktigaste för att få jobb, enligt Karlsson.

Har du dessutom en yrkesutbildning från gymnasiet eller högskolan är jobbchanserna oftast stora. Man behöver inte alla gånger ha gått en lång eftergymnasial utbildning för att ha goda chanser, säger hon.
För personer med kort utbildning är det däremot svårare att hitta jobb. Det eftersom många söker sig till yrken som receptionist, vaktmästare, kafébiträde eller telefonist där det råder stort överskott på arbetskraft.

I finansbranschen, bland exempelvis finansanalytiker och investeringsrådgivare är jobben få. Även inom kreativa yrken som fotografer, musiker, grafiska formgivare och kommunikatörer råder en hård konkurrens.

Branscher förändras
Inom yrken som påverkas av strukturförändringar väntas konkurrensen bli hård, exempelvis banktjänstemän och kassapersonal.

Arbetsmarknaden är också under ständig förändring, och i många branscher är digitalisering och automatisering vanliga inslag.

Ett exempel på en bransch som vi just nu ser stora förändringar inom är handeln. Butikshandeln har sina utmaningar samtidigt som vi handlar allt mer på internet. Det gör att efterfrågan på butikspersonal minskar eller förändras, samtidigt som behoven på personal inom lager och distribution ökar.
Fanny Hällegårdh/TT