Ivo-kritik: Risk att barn fått fel diagnos

Staffan Löwstedt Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) kritiserar vårdföretaget Utredningskompaniet i Värmland. Barn i Värmland kan ha fått felaktiga diagnoser. Arkivbild.

Uppdaterad: 19 februari, 2020 16:31

Flera barn i Värmland och Dalarna kan ha fått felaktiga diagnoser. Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) kritiserar vårdföretaget Utredningskompaniet som åren 2016–2017 utredde barn med befarade neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, som ADHD och autism.

 

Företaget hade då ett avtal med region Värmland vilket också gjorde det möjligt för andra regioner, däribland Dalarna, att skicka patienter till företaget för att korta kötiderna.

 

Ivo har granskat utredningarna av fyra patienter och riktar kritik mot företaget på flera punkter, bland annat för bristande journalföring och brist på underlag för diagnoserna.

 

Både rutiner, personal och arbetsmetodik har förändrats. Det finns alltid en risk att man ställt diagnoser som inte stämmer, det gäller alla, säger Sebastian Cordova, psykolog och verksamhetschef på Utredningskompaniet, till TT.

 

Vi har inte följt barnen och sett om de senare har fått en annan diagnos. Vad vi kan säga är att om man gör en utredning som inte är tillräckligt omfattande finns det en risk att barn kan få en felaktig diagnos. Men vi har inte något belägg för att så är fallet, säger enhetschefen Anna Karin Nyqvist på Ivo till TT.

 

Nu har Ivo uttalat sig. Det betyder att alla som arbetar med den här typen av utredningar i Sverige behöver tänka om, tänka till och modifiera sin utredningsmetodik, säger Sebastian Cordova.

 

Utredningskompaniet har i dag verksamhet i Stockholm, Skövde och Borlänge.

 

 

Rättelse: I en tidigare version uppgavs att det kan handla om flera hundra barn. Siffran har inte täckning i Ivos rapport.