Nytt börsrekord trots coronavirus

Anders Ahlgren/Svd/TT

Uppdaterad: 19 februari, 2020 15:47

Stockholmsbörsen stiger på bred front, i linje med ledande Europabörser. OMXS-index har vid klockan 15.30 lyft med 1 procent till en ny historisk rekordnivå.

Oron för att det nya coronaviruset ska få ihållande konsekvenser för världsekonomin och industriell produktion har plågat marknaden i flera veckor. Men nu dämpas oron sedan antalet nysmittade i Kina sjunker för tredje dagen i rad och Kinas centralbank har flaggat för mer stimulanser för att hantera virusets effekter.

Mest uppåt i kraft av indextyngd drar läkemedelskoncernen Astra Zeneca, upp med 1,4 procent på Stockholmsbörsen.

Bank- och verkstadsaktier går också bra generellt. Automationskoncernen ABB:s aktie lyfter med 1,1 procent, medan storbanken Nordeas aktie är upp med 0,9 procent.

Aktien i speltillverkaren Embracer rusar uppåt med 21 procent efter en kvartalsrapport där det redovisas ett kraftigt vinstlyft samtidigt som Embracer meddelar att man köper amerikanska Saber Interactive för upp till 5,1 miljarder kronor.

Marknadsräntorna pressas nedåt efter en rapport från Statistiska centralbyrån (SCB), som visar på oväntat svag inflation i januari. Räntan på en tioårig svensk statsobligation sjunker till minus 0,04 procent.

Kronan fortsätter också nedåt. En dollar kostar 9:79 kronor, vilket innebär den lägsta kronkursen sedan oktober i fjol. Mot euron backar kronan till 10:57 kronor.