Spaning: stand up-scenen

Uppdaterad: 19 februari, 2020 21:34

Göteborgare är allmänt kända som goa och glada, med nära till skämt – som oftast går hem. Göteborgshumorn är någonting som man känner till, från norr till söder i vårt avlånga land. Humorn har näst intill blivit deras starkaste exportvara. Med en mentalitet som har nära till skratt och ett stort register av vitsar borde kräsenhet vara en självklarhet. Men den bubblande stand up-scenen verka ha kommit för att stanna.

 

Stand up har tidigare varit något som enbart rymts i en anonym källare på udda platser. Idag visar staden upp raka motsatsen. En stad som ser sig som Sveriges roligaste fascinerar när dem öppnar upp sitt krogliv för humor, som är en kontrast till vardagsvitsarna.

 

Runt om i staden kryllar det av barer som gärna släpper upp nyfunna talanger på scen – eller varför inte en open mic där amatörer får testa lyckan. Även stora namn letar sig gärna hit. Nu på lördag syns Jonathan Unge försöka charma publiken på Restaurang Olivedal.

 

Man tänker att göteborgarna ska vara den hårdaste publiken att leverera inför, men som Marcus Thapper säger om göteborgarna: ”Det är allmänt känt i branschen att Göteborg har den bästa stand up-publiken och att det alltid är jätteroligt att uppträda här.”

 

Som de ovana stand up-publiken vi är, får vi tolka det som att det inte finns någon anledning för komikerna att inte vallfärda hit till vår stad.

Tove Christensen och Eva Schönholzer. Foto: Adelina Thim