Systembolaget stämmer vinapp: “Olaglig”

Systembolaget stämmer den danska vinappen Vivinio. Foto: Fotograferna Holmberg / TT

Uppdaterad: 19 februari, 2020 10:49

Den danska vinappen Vivinio bryter mot lagen – och utmanar Systembolagets monopol. Det hävdar den svenska alkoholjätten som nu stämmer företaget och hotar med vite.

Vivinio lanserades i september 2019 i Sverige och är en dansk app där viner betygsätts, recenseras – och säljs. Systembolaget kräver nu det danska företaget på vite om tre miljoner kronor. Detta rapporterar Dagens Juridik efter att ha tagit del av stämningsansökan till Patent- och marknadsdomstolen.

”Vivinos försäljning av alkoholhaltiga drycker står därmed i strid med alkohollagen och är olaglig”, skriver Systembolaget i stämningsansökan, där huvudsyftet är att appens försäljning ska förbjudas.

 

Vivinio, som har 40 miljoner användare världen över, ska också bland annat med ord som “fredagsmys”, “Halloween” och “Black friday” ha marknadsfört de alkoholhaltiga dryckerna i strid med marknadsföringslagen, enligt Systembolaget.

 

Systembolaget ska i januari ha uppmanat företaget att avsluta marknadsföringen i Sverige. Men Vivinio ska då ha hävdat att verksamheten är laglig.