Tö och regn oroar inför Vasaloppet

Skidome i Kviberg är en inomhusarena som ger möjlighet att träna inför Vasaloppet, oavsett väderförhållanden utanför. Foto: Hanna Thorn.

Uppdaterad: 19 februari, 2020 13:28

I helgen går starten för Vasaloppsveckans första lopp. På Skidome i Kviberg pågår träningen inför skidhöjdpunkten för fullt. Men väderförhållanden och brist på snö gör att det finns många frågetecken kring skidtävlingarna.

Den 21 februari börjar Vasaloppsveckan med elva olika lopp, men efter den ovanligt milda vintern ställer snöbristen till med problem. På flera ställen längst banan är snön gles eller obefintlig. På två av loppen, Vasaloppet och  Halvvasan, kommer banan dras om. Istället för att starta i Oxberg kommer starten för de två skidloppen i år att vara i Evertsberg.

 

Trots svårigheterna och snöbristen är tävlingsledningen positiv. De satsar på att genomföra alla lopp och hoppas på att väderförhållandena blir kallare och bättre.

 

– Vi kan inte rå över vädret. Regnet som kom i helgen var extremt, men vi ska fixa det här, säger Vasaloppets sportchef Tommy Höglund till SVT Sport.

 

Agnes Wilkenson och Margot Möllersten jobbar på Skidome i Kviberg som erbjuder inomhusskidåkning året om. Här är det högt tryck inför Vasaloppsveckan, eftersom de är ett

Agnes Wilkenson, till vänster och Margot Möllersten, till höger, berättar att de har haft ovanligt många besökare iår. Foto: Hanna Thorn

Officiellt Vasaloppscenter. Det innebär att de erbjuder möjligheten att utöva vasaloppsrelaterade sporter, som cykling, löpning och skidåkning året om.

 

– Vi har mycket privatlektioner, kurser och föreläsningar inför Vasaloppet. Det är många som är här just för att träna inför något av loppen, säger Agnes Wilkenson.

 

Snöbristen har skapat en orolighet bland skidåkarna på Skidome. Många ska göra en Svensk klassiker eller har tränat länge inför Vasaloppsveckan. Nu är de oroliga att det inte ska bli av.

 

– Man märker att kunderna är stressade, de undrar om det blir något öppet spår eller om de kommer att kunna tävla detta år. För många är Vasaloppet en viktig del i deras träning, säger Margot Möllersten.

 

Margot Möllersten och Agnes Wilkenson menar att den snöfattiga vintern även har haft positiva konsekvenser för dem. De har haft betydligt fler besökare än förra året och folk har åkt långväga för att kunna åka skidor när de andra snöorterna inte haft någon snö. Under en helg kan de ha cirka 600 besökare.

 

– Det har varit full fart hela vintern. Vi har till och med haft besökare från Skåne, Stockholm och Danmark som tänkt åka till andra orter men som fått åka hit istället, säger Agnes Wilkenson.

 

Fakta: Vasaloppet

 

– Det första Vasaloppet gick av stapeln år 1922.

– Under Vasaloppsveckan finns 11 lopp: Vasaloppet, Nattvasan 90, Halvvasan, Vasaloppet 45, Öppet spår, Stafettvasan, Tjejvasan, Kortvasan, Ungdomsvasan och Blåbärsloppet.

– Förra året startade sammanlagt 55 013 skidåkare under veckan.

– Vasaloppet ingår i den Svenska klassikern.

 

Fakta: Skidome

 

–          Skidome är Sveriges sydligaste anläggning för inomhusskidåkning.

–          Banan är 1,2 km lång.

–          Anläggningen invigdes år 2015.

–          Skidome är en del av Prioritet Serneke Arena i Kviberg.