2020 blir billigaste elåret

Vattenkraftverket Laforsen utanför Kårböle. Foto: Pontus Lundahl / TT

Uppdaterad: 20 februari, 2020 20:05

Inte sedan millennieskiftet har liknande nivåer på elpriser uppmätts i Sverige. En kombination av orsaker resulterar i de extremt låga priserna på el. Att tacka har vi blåsten, den milda vintern och framför allt regnet.

Många har svurit över vinterns brist på snö i norra Europa och Sverige. I södra delarna av landet har det mestadels regnat och i Moratrakten oroar man sig över hur det skall gå för årets Vasalopp. För landets elkonsumenter för den milda vintern med sig något mer än bara trasiga paraplyer och blöta skor – nämligen låga elpriser.

Nederbörden har fyllt på landets vattenmagasin och lett till ett överskott på vatten. Under de senaste decenniet har fler vindkraftverk byggts och de senaste månadernas har stormarna resulterat i att vindsnurror snurrat som aldrig förr. I kombination med att den ovanligt varma vintern inte kräver lika mycket uppvärmning av hus och hem har detta gjort att elpriserna pressats ner.

Vid nyår stängde Vattenfall ner en av sina atomreaktorer men detta verkar inte ha spelat någon större roll för priserna. Elöverskottet fortsätter bestå.

För de som investerat i en vindsnurra eller två ser det mindre glatt ut. De får dåligt betalt från elcertifikatsystemet och affärerna går knaggligt.