Anette Börjesson kan bli staty

Anette Börjesson med troféer i hand efter EM-segern över England 1984. Nu kan hon komma att bli en staty framför Gamla Ullevi. Foto: TT Nyhetsbyrå

Uppdaterad: 20 februari, 2020 16:22

Idag sammanträder kommunfullmäktige i Göteborg för andra gången i år. En av de motioner som ska tas upp angår uppförandet av en staty för svensk damfotboll utanför Gamla Ullevi, nationalarenan för damlandslaget. Ett förslag är att denna staty ska föreställa Anette Börjesson.

Det är Feministiska Initiativet som kommit med förslaget om en ny staty föreställande en kvinnlig fotbollsspelare utanför Gamla Ullevi. De menar att man bör hylla de kvinnor som kämpat för jämställdhet och lika rättigheter inom fotbollen. Utanför arenan står nu en staty av Gunnar Gren, en symbol som inte hotas av det nya förslaget.

— Framför Gamla Ullevi, som är nationalarenan för damfotboll, står en herrfotbollsspelare. Och det är inte fel, Gunnar Gran var en väldigt bra fotbollsspelare men vi tycker det dags att synliggöra damfotbollen, säger Stina Svensson, gruppledare för FI i Göteborg.

 

Ett förslag om vem statyn skulle föreställa är Anette Börjesson, tidigare back i damlandslaget och aktiv inom kampen för lika rättigheter för kvinnor inom fotboll. Hon kommer dessutom från Göteborg.

— Anette Börjesson är ju en av de kvinnor som gått före i kampen för kvinnors lika rätt att spela fotboll, den kamp som Nilla Fischer, Caroline Seger, Kosovare Asllani bl. a för nu. Att resa en staty över damfotbollen tycker vi är en lämplig idé för att hylla dessa kvinnor.

 

Stina Svensson tror att motionen så småningom kommer att gå igenom, då de flesta är för att man ska ha en damfotbollsstaty utanför damlandslagets nationalarena. Reaktionerna tror hon däremot kan bli blandade.

— Tittar på vi när damlandslaget gjorde bra ifrån sig i VM så var det över 30 tusen som stod på Götaplatsen och välkomnade dem. Men alla kommer nog inte tycka att det är så kul att det står en damfotbollsstaty utanför Gamla Ullevi då hat mot kvinnor fortfarande existerar i samhället.