Jämlikhetsvecka på Chalmers – något som gynnar alla

Marcus Arborelius är grafisk kommunikatör i JäMK som anordnar jämliksveckan på Chalmers. Foto: Isabelle Ulfsdotter

Uppdaterad: 20 februari, 2020 16:37

För andra året i rad arrangeras en jämlikhetsvecka på Chalmers. Programmet bjuder på föreläsningar, workshops och pubkvällar. Syftet är att påverka ingenjörsyrket i en mer jämställd riktning.

— Det här är jätteviktigt, för både kvinnor och män, säger Caroline Sahlén på fackförbundet Sveriges Ingenjörer.

Bakom arrangemanget står studentföreningen JäMK. Under hela veckan kan chalmersstudenterna ta del av lunch- och kvällsföreläsningar och workshops. Årets rubrik för veckan är “React against unequality”. På programmet finns bland annat workshop i självförsvar, föreläsning om machokultur och quiz med jämlikhetstema.

 

— Chalmers behöver mer jämställdhetstänk. Det är en ingenjörsskola och det märks att det är väldigt maskulint i många delar av utbildningen. Vi har valt att belysa problem och ojämlikhet både på Chalmers och i resten av samhället, säger Marcus Arborelius, grafisk kommunikatör i JäMK.

En av veckans höjdpunkter är queerpuben som anordnas imorgon på Bulten, campus Lindholmen.

— Vi vill varva föreläsningar med kvällsevent, vi satsar stort på queerpuben och hoppas på mycket folk, säger Marcus.

 

Caroline Sahlén är en av dagens föreläsare på Chalmers jämlikhetsvecka. Foto: Isabelle Ulfsdotter

Just idag håller Sveriges Ingenjörer en föreläsning om jämställdhet i arbetslivet, rubriken är “Knowledge is power”. Fackförbundet bjuder även på lunch. Caroline Sahlén står utanför föreläsningssalen och välkomnar studenterna.

— Det är väldigt positivt att de här frågorna lyfts. Vi jobbar hårt för att fler kvinnor ska vilja plugga teknik, säger hon.

Ungefär 70 procent av medlemmarna i Sveriges Ingenjörer är män. Caroline tror att universiteten har en viktig roll i att bryta den trenden.

— Den här typen av satsningar är jätteviktiga, särskilt för unga tjejer. Vi vill att kvinnor ska känna sig välkomna i branschen. Både kvinnor och män tjänar på ett mer jämställt arbetsliv.

 

Marcus Arborelius säger att även lärarna på Chalmers har börjat uppmärksamma jämställdhetsfrågor mer.

— Det märks att skolledningen har insett att det här är något de behöver satsa på, säger han. Han hoppas att jämlikhetsveckan ska bli ett återkommande inslag på Chalmers.

 

Lunchföreläsningen ska precis börja, en av studenterna som är på väg in i salen heter Lisa Åhlström.

— Det är bra att det här uppmärksammas, det är ett superviktigt ämne som vi borde prata mycket mer om, säger hon.