LO: Släpp prestigen om arbetskraftsinvandringen

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson kommenterar oppositionens förslag kring arbetskraftsinvandring. Foto: Karin Wesslen/TT

Uppdaterad: 20 februari, 2020 12:47

LO imponeras inte av oppositionens förslag kring arbetskraftsinvandringen.

 

– Det här skiljer inte mycket i sak, det handlar bara om prestige, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

 

KD:s enskilda förslag hyllas mest av LO.

LO vill gå längre än både regeringen och oppositionen. Thorwaldsson saknar fortfarande en arbetsmarknadsprövning i både regeringens och oppositionens förslag. Grunden ska vara att arbetskraftsinvandring bara ska få ske där det saknas arbetskraft. I många enklare jobb finns redan arbetslösa i Sverige som kan ta jobben, resonerar han.

 

Det politiska spelet beskriver han som vilda västern i riksdagen. På torsdagen presenterade M, KD och V ett gemensamt förslag om ändrade direktiv i den utredning om arbetskraftsinvandringen som regeringen tillsatt. I sak skiljer inte särskilt mycket jämfört med regeringens ingång.

 

– Släpp prestigen, säger Thorwaldsson.

 

När nu Moderaterna har ändrat sig om arbetskraftsinvandringen tycker han fortsatt att statsminister Stefan Löfven (S) ska bjuda in Moderaterna och lösa frågan gemensamt.

 

– Det kravet kvarstår, säger Thorwaldsson som just nu ser Kristdemokraternas modell, som liknar den danska, som den bästa.

 

KD:s modell innebär i enkla ordalag att experter, som exempelvis IT-tekniker, ska få komma till Sverige och jobba, medan det i princip blir stopp för arbetskraftsinvandrare via en arbetsmarknadsprövning, att utföra enklare jobb och som ofta utnyttjas av arbetsgivare, resonerar Thorwaldsson.