SD störst i ny undersökning från Novus

Riksdagens plenisal. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery / TT

Uppdaterad: 20 februari, 2020 12:50

SD toppar mätningen för februari. Samtidigt visar mätningen de sämsta siffrorna för S sedan 2012.

Socialdemokraterna uppmäter de sämsta opinionssiffrorna sen 2012 med 23,2 procent av väljarstödet. Sverigedemokraterna är största parti och får 23,9 procent.

– Att S och SD står och väger mellan att vara största parti från ena månaden till den andra är väldigt intressant, säger Novus vd Torbjörn Sjöström till SVT.

 

 

I januarimätningen från Novus var Socialdemokraterna lite större än SD. Den senaste månaden har Socialdemokraternas väljare framförallt gått över till Vänsterpartiet som fortsätter sin uppåtgående kurva. Partiet får 10,9 procent av väljarnas stöd. Att Jonas Sjöstedt lämnat besked om sin avgång verkar inte ha skrämt iväg väljarna.

– Det kanske är en framgångsfaktor att avisera sin avgång, säger Torbjörn Sjöström, men utmaningen blir att behålla stödet med en ny partiledare.

 

 

3 098 slumpmässigt utvalda personer bland röstberättigade svenskar har valt att delta och svarat i undersökningen. Undersökningen har genomförts per telefon, sms och post. Resultatet ger en bild av hur röstberättigade svenskar tycker i frågan.