Smittades på virusfartyget – två passagerare döda

Lyxkryssaren Diamond Princess har hållits isolerad i hamnen i Yokohama i Japan sedan början av februari. Arkivbild. Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT

Uppdaterad: 20 februari, 2020 11:53

Två passagerare på lyxkryssaren Diamond Princess har avlidit sedan de smittats av det nya coronaviruset. Mannen och kvinnan var i 80-årsåldern – och blev de första dödsoffren från lyxkryssaren, där över 600 personer har testat positivt för viruset.

Två passagerare på lyxkryssaren Diamond Princess har avlidit sedan de smittats av det nya coronaviruset. Mannen och kvinnan var i 80-årsåldern – och blev de första dödsoffren från lyxkryssaren, där över 600 personer har testat positivt för viruset.

 

 

De båda japanerna togs av fartyget förra veckan och avled på sjukhus. Mannen hade tidigare haft problem med bronkialastma och behandlats för angina. Kvinnan hade inga tidigare kända medicinska besvär. Den direkta orsaken till hennes död var lunginflammation, enligt hälsodepartementet.

– De skickades till medicinska kliniker när de visade symtom. Jag är säker på att de fick bästa möjliga behandling, säger Japans hälsominister Katsunobu Kato och framför sina kondoleanser till de anhöriga.

 

Diamond Princess har hållits isolerad i hamnen i Yokohama i Japan sedan början av februari. Men trots det har antalet smittade stadigt ökat och utgör det största klustret av konstaterade coronafall utanför Kina.

Samtidigt har friska passagerare börjat lämna båten. I onsdags klev 443 personer i land sedan de testat negativt för viruset och inte uppvisat några sjukdomssymtom under 14 dagar i karantän.

 

 

Fler personer kommer att få lämna båten under torsdagen, då de sätts på bussar för transport till stationer och flygplatser för att åka hem. Men allt fler frågar sig om det verkligen är rimligt att tidigare passagerare från fartyget får röra sig fritt i Japans tätbefolkade städer – även om de testat negativt för viruset.

“Är det verkligen säkert att kliva i land?” lyder en rubrik i tabloidtidningen Nikkan Sports. Den citerar en passagerare som säger att han testades den 15 februari och fick gå i land först fyra dagar senare.

– Jag trodde att det fanns risk för att jag skulle smittas under de fyra dagarna. Jag tänkte “är det här verkligen okej”, säger han.