Snart kan du betala med ansiktet

I Finland kan man använda sitt ansikte som betalningsmetod på ett antal caféer. Foto: Istockphoto

Uppdaterad: 20 februari, 2020 12:41

Artificiell intelligens har fått en alltmer central betydelse i våra liv. En omtalad variant av tekniken som är under utveckling är ansiktsigenkänning. I Finland pågår nu ett pilotprojekt där de som första land i Europa testar ansiktsbetalning.

I Finland kan man numera använda sitt ansikte som betalningsmetod på ett antal caféer. Totalt har omkring 2000 finländska kunder testat metoden i ett pilotprojekt som initierats av finanskoncernen OP tillsammans med sex caféer i Helsingfors, Åbo, Uleåborg och Villmanstrand.

 

För att kunna använda metoden behöver kunden registrera sig i en app och sedan sammankoppla profilen med sitt betalkort. Därefter skannas ansiktet in och en biometrisk karta av ansiktet skapas. Efter detta behövs varken betalkort eller telefon för att betala på de butiker och näringsställen som anslutit sig till systemet. I dagsläget går det inte att använda metoden för betalning av summor över 30 euro.

 

En enkät som OP gjort visar att ansiktsbetalning fått positiv respons från kunderna. OP menar att många väljer metoden på grund av dess effektivitet. Planen är nu att fortsätta utvecklingen och sedan få ut tekniken på den allmänna marknaden.

 

Användningen av ansiktsigenkänning ökar och används av såväl privatpersoner som av myndigheter som vill identifiera misstänkta brottslingar på övervakningskameror. Det är en kontroversiell metod som flitigt diskuteras. Vissa beskriver metoden som revolutionerande, andra varnar för att den kan bidra till ett övervakningssamhälle. Många oroar sig även för att tekniken inte ska vara helt tillförlitlig.

 

OP menar dock att metoden är säker i dagsläget. Dels för att tekniken utvecklats mycket under de senaste åren och även för att det inte ska vara själva bilden på ansiktet som lagras, utan en matematisk formel kopplad till ansiktet.

 

I Sverige kan man idag använda sig av ansiktsigenkänning för bland annat inloggning på telefoner och signeringar via BankID. Betalningar i fysiska butiker och caféer är ännu inte möjliga, men svenskarna är inte helt främmande för tekniken. 2019 gjordes en studie av Visa tillsammans med Stanford University som berörde betalningar i kollektivtrafiken, där framkom det att många var positiva till den nya tekniken.

 

Hälften av de tillfrågade göteborgarna var positivt inställda för att betala med ansiktsigenkänning i kollektivtrafiken.