Svinröv lockar besökare till Botaniska trädgården

Växten Drakunculus muscivorus, som även går under namnet Svinröv. Foto: Adelina Thim

Uppdaterad: 20 februari, 2020 13:33

Att besöka Botaniska trädgården var mycket populärt i onsdags då en underlig växt blommade för första gången i vår. Växten är känd för sin doft, som brukar liknas med den av ett kadaver.

I onsdags blommade den populära växten Drakunculus muscivorus, även kallad Svinröv, i växthuset i Botaniska trädgården. Namnet kommer från den otrevliga doft som växten utsöndrar, samt dess utseende vilket kan liknas med baken på en gris.

–       Den är tänkt att locka spyflugor som lägger sina ägg i kadaver, så då luktar den ju så mycket den kan som kadaver helt enkelt, säger Åsa Krüger, botanist och informatör på Botaniska.

 

 

Åsa menar att växten har allt som kan tänkas locka besökare. Den har ett roligt namn, den luktar illa, och den ser märklig ut. Dessutom slår den ut när det är fint väder, och vid fint väder är det många som njuter av en utflykt till Botaniska. Men framför allt är det kontrasten från de vanligare fina, väldoftande blommorna som gör att växten lockar besökare, menar Åsa.

 

–       Oftast ska växter vara vackra och lukta gott, och den här är motsatsen – den är ganska så ful och luktar illa. Så det är en skön kontrast.