Nio döda efter skjutning i Hanau

Nio människor har dödats i skottlossningar vid två vattenpipebarer i staden Hanau, öster om Frankfurt. Foto: TT

Uppdaterad: 20 februari, 2020 20:58

Nio personer har dödats i skjutningar vid två vattenpipebarer i Tyskland.

 

En misstänkt gärningsman har hittats död tillsammans med ytterligare en person. Det finns tecken på ett främlingsfientligt motiv, enligt den federala åklagaren.

Hanau skakas av onsdagskvällens blodiga dåd. Den första skjutningen inträffade vid 22-tiden på ett shisha-kafé, där gästerna kan röka vattenpipa, i de centrala delarna av staden. Ögonvittnen berättar om hur flera skott avlossades. Tre personer ska ha dödats framför byggnaden, rapporterar lokala medier.

 

Gärningsmannen flydde i bil och ytterligare en skjutning inträffade därefter i stadsdelen Kesselstadt, även där i en bar som erbjuder vattenpipa. Det finns uppgifter om att två av offren här var anställda på baren.

 

Sammanlagt dog nio personer i skjutningarna och flera andra skadades.

 

Polisen undersöker en av brottsplatserna i tyska Hanau efter dådet. Foto: Michael Probst/AP/TT

Skytten hann försvinna innan polisen kunde gripa in och en sju timmar jakt på den eller de skyldiga inleddes. Beväpnade poliser skickades snabbt ut i staden och polishelikoptrar sattes in i sökandet.

 

Can-Luca Frisenna, vars pappa och bror driver en av de två barerna som attackerades, säger att han skyndade dit efter att ha fått höra talas om skottlossningen.

 

– Jag såg dem båda, de var skräckslagna och grät. Alla var chockade, säger han till nyhetsbyrån Reuters.

 

Vidare säger Can-Luca Frisenna att han är i chock.

 

– Jag kan inte förstå allt som har hänt. Mina kollegor, alla mina kollegor, de är som min familj. De kan inte förstå det heller.

 

Vittnesuppgifter om flyktbilen ledde polisen till en adress i Kesselstadt som snabbt spärrades av. Där inne hittades ytterligare två döda, en av dem är enligt polisen med största sannolikhet den misstänkte skytten. Polisen skriver i ett pressmeddelande att inget tyder på att det har funnits fler gärningsmän.

 

Myndigheterna har inte släppt någon information om den misstänkte. Men utredningen har tagits över av federal åklagare, vars talesperson uppger att det finns tecken på ett främlingsfientligt, högerextremt motiv,

 

Ali Mengücek som har bott i området i 40 år berättar om sina upplevelser för Deutsche Welle. Han var ute med sina barn och hörde skott strax efter att han kommit hem

 

– Jag öppnade fönstret, folk sprang fram och tillbaka och skrek. Inom fem minuter var polisen på plats, säger han.

Polis spärrade av ett område kring ett vattenpipskafé i Hanau efter en skottlossning då flera personer dödades. Foto: Kai Pfaffenbach/Reuters/TT

 

Natten var fruktansvärd, säger stadens borgmästare Claus Kaminsky till den tyska tidningen Bild.

 

– Det går inte att tänka sig en värre natt. Det här kommer naturligtvis att sysselsätta oss under lång tid och bli till ett sorgligt minne.

 

Kaminsky uppmanar dock medborgare att inte spekulera kring händelsen.

 

Polisen måste få chansen att reda ut situationen och utreda. Fram till dess bör vi vänta och vara försiktiga, oavsett hur svårt det kan vara, säger han.
Hanau ligger cirka två mil öster om Frankfurt och har omkring 100 000 invånare.

 

Parlamentsledamoten Katja Leikert, som representerar Hanau i Förbundsdagen, tackar räddningspersonalen på Twitter.

 

“Denna fruktansvärda natt i Hanau skickar jag mycket styrka och varma kondoleanser till alla anhöriga till offren. Förhoppningsvis kommer de skadade att återhämta sig snabbt. Det är ett skräckscenario för oss alla”, skriver hon.