Tyskt dåd ett “internationellt fenomen”

Blommor framför en av de platser där flera personer mördades sent på onsdagskvällen i staden Hanau i Tyskland. Foto: Martin Meissner/AP/TT

Uppdaterad: 20 februari, 2020 19:42

Dådet i Hanau där elva människor dödades är ett av flera våldsbrott i Tyskland den senaste tiden med kopplingar till rasistiska föreställningar.

Situationen bör ses som ett i hög grad internationellt fenomen, säger Daniel Poohl på stiftelsen Expo.

Inte mycket är än så länge känt om den 43-årige tyske man som misstänks för dådet i Hanau.

— Men man gör ett misstag om man försöker förstå fenomenet som helhet genom att närstudera varje exempel. Det mest intressanta är det faktum att helheten och serien av dåd visar att vi har ett stort problem, säger Daniel Poohl.
Massmordet äger rum bara några dagar efter det att polisen gripit tolv män, misstänkta för att ha planerat att “störta samhällsordningen” med högerextrem terror. Gruppen ville attackera politiker, asylsökande och muslimer, enligt åklagaren.

Onsdagskvällens skottdåd mot två vattenpipekaféer i Hanau är den tredje attacken med dödlig utgång i Tyskland på mindre än ett år som bedöms ha antisemitiska eller andra rasistiska motiv.

Den tyska underrättelsetjänsten BFV bedömer att det finns över 24 000 högerextrema personer i Tyskland. Av dem anses 12 700 vara potentiellt våldsamma.

 

De högerextremistiska idéerna har varit mer eller mindre framträdande i årtionden men i dag kan de ha fått viss extra skjuts av det politiska läget i Tyskland, där det främlingsfientliga partiet AFD nått stora politiska framgångar, anser Daniel Poohl, vd för tidskriften Expo.

Han beskriver den senaste tidens högerextrema terrordåd i västvärlden som en “epidemi”.

— Den drabbar minoriteter och grundas i rasistiska föreställningar och idéer, och kan möjligen till viss del accelereras av det politiska tonläget och klimatet där minoriteter i allt större grad beskrivs som roten till de problem vi har i samhället, säger han.
Dessutom har teknikutvecklingen gjort problemet mer internationellt. Mannen som misstänks för dådet talade engelska i den video han publicerade inför massmordet och skrev en tillhörande text på samma språk.

— Det är en av många illustrationer över hur gränslös den politiska kamp som de upplever att de befinner sig i är, säger Daniel Poohl.
Idéhistorikern Andreas Önnerfors, som forskat om radikalisering och konspirationsteorier, har tagit del av texten och drar paralleller till extremisten Anders Behring Breiviks massmord i Norge och terrordåden mot moskéer i Christchurch i Nya Zeeland – som också utfördes av män som lämnade ett slags “manifest” efter sig.

— Det är en typisk ensamvarg som gjort det. Man utför terroristhandlingar för att få uppmärksamhet för ett manifest, säger han.

 

I Tyskland har extremhögern för första gången sedan andra världskriget blivit mer accepterad i politiken, framför allt genom AFD:s framgångar. Men det finns även en radikal och våldsbejakande del av extremhögern som är otålig och inte är intresserad av parlamentariska framgångar eller politiska förhandlingar, säger Daniel Poohl.

De drar den logiska slutsatsen av alarmistiska budskap som pumpas ut från extremhögern, som säger att vi står nära en fullständig kollaps och “det avgörande slutet”. Med den retoriken bir det rimligt för individer att tänka att vi måste göra något drastiskt.

Önnerfors säger att mannen i den text han lämnade efter sig inspirerats av en vanligt förekommande högerextremistisk konspirationsteori som i stort går ut på föreställningen om att ett medvetet “befolkningsutbyte” pågår där “vita” i västvärlden byts ut mot invandrare. Samma teori hittas i manifestet massmördaren Brenton Tarrant lämnade efter sig i Christchurch liksom i det som mördaren bakom terrordådet mot mexikaner i El Paso i USA lämnade efter sig förra året.

— Det är det som leder honom att skjuta ihjäl människor som han anser är mindre värda. Det visar att konspirationsteorier inte bara är en märklig grej som folk plötsligt tänker och tror på utan att det kan leda till våld. Till dödligt våld.