”Vi gör det inte för pengar, vi gör det för ungdomarna”

Lotta Forsberg till vänster och Fredrik Karlsson till höger, projektledarna för "Skarpt läge". Foto: Eriko Lando

Uppdaterad: 20 februari, 2020 18:29

Idag är mässan ”Skarpt läge” på plats på Chalmers tekniska högskola. Upp mot 40 företag kommer ställa upp. Ungdomar från 18 till 30 år får tillfälle att träffa arbetsgivare, lämna sina CV och kanske få jobb.

— Vi har sett att ungdomar inte får möjligheten att komma in i arbetslivet de behöver, vi kämpar stenhårt med att ändra det, säger projektledaren Lotta Forsberg.

Lotta Forsberg och Fredrik Karlsson är projektledare, eller som de gillar att kalla sig: ”initiativtagare”, för Skarpt läge. Lotta var med att grunda mässan och de har nu arrangerat sju mässor runt om i Göteborg. Oftast brukar platsen mässan är placerad på inte spela någon roll för vilka företag som kommer. Förra mässan var lagd bara tvärs över gatan från Chalmers där de nu ska vara. Men det tror Fredrik inte kommer vara något problem, snarare motsatsen.

— Att få möjlighet att ha vår mässa på Chalmers är jätte är jättestort för oss. Chalmers är på något sätt ”finare” än en vanlig lokal och vi tror att det får många företag och besökare att bli nyfikna, säger Fredrik.

 

Madeleine Andersson är HR-specialist på Casino Cosmopol. Företaget har varit på Skarpt läge innan men är extra intresserade inför denna gång.

— Skarpt läge har varit bra för oss när vi rekryterat extrapersonal. I år är det extra bra att det är på Chalmers eftersom vi bland annat söker timvikarier och sommarpersonal. Det är också bra att de är bra på att räkna. Eftersom vi jobbar med spel är det bra om man är snabb på huvudräkning, säger hon.

Företaget Fånarna på farmen är på Skarpt läge för första gången och är också glada över att det är placerat på högskolan.

— Det är kul att utställningen är på Chalmers. Vi anställer gärna chalmerister eftersom det är en blandad skara människor. När de har tentaperioder kan de jobba mer och andra gånger mindre, vilket passar oss, säger Anki Cairns som är ägare för företaget.

 

Enligt Lotta och Fredrik får runt 200 ungdomar jobb efter varje mässa. Skarpt läge har även en uppföljningsplan där de handleder ungdomarna och företagen så allt funkar bra och ungdomarna inte hamnar i arbetslöshet igen.

— Vi fokuserar mycket på det långsiktiga. Vi känner att vi är unika med det vi gör för vi skapar många jobb och vi ser till att ungdomarna behåller dem. Vi tjänar inga pengar på detta, vi gör det inte för pengar, vi gör det för ungdomarna, säger Lotta.

På grund av att de inte tjänar pengar på skarpt läge hoppas projektledarna på att få ut sitt namn mer efter dagens mässa. Enligt Lotta är detta deras sista chans och om det inte ser ljusare ut i april, kan de vara tvungna att lägga ner.