Virus-utspelet: London kan ta över OS

London arrangerade sommar-OS 2012. Nu föreslår en brittisk politiker att den brittiska huvudstaden kan rycka in om Tokyo måste hoppa av på grund av coronaviruset. Foto: TT

Uppdaterad: 20 februari, 2020 13:08

Oron för coronaviruset som krävt 2 000 dödsoffer i Kina gör att allt fler undrar om OS och Paralympics kan hållas i Japan i sommar.

 

Nu lanserar brittiske politikern Shaun Bailey en lösning.

 

“London kan arrangera OS”, skriver han på Twitter.

Den brittiska huvudstaden arrangerade OS för åtta år sedan och står redo att ta över om spelen måste flyttas från Tokyo. Det säger Shaun Bailey, konservativ politiker och kandidat till att bli ny borgmästare i London.

 

“Vi har infrastrukturen och erfarenheten. Och på grund av coronavirusets utbrott kan vi behöva ta över”, skriver Bailey på Twitter.

 

Flera stora idrottsevenemang har ställts in, skjutits upp eller flyttats helt från Kina på grund av virusoron, däribland inomhus-VM i friidrott i Nanjing och formel 1-loppet i Shanghai.

 

Inte bara Kina är påverkat, utan även Japan. Härom dagen kom beskedet att bara elitklassen får ställa upp i Tokyo maraton som avgörs den 1 mars. 38 000 motionärer stoppas från att delta. Allt för att minska risken för spridning av viruset. Och en testtävling i boccia inför Paralympics i den japanska huvudstaden har skjutits på framtiden.

 

Tokyos organisationskommitté har inte kommenterat Baileys utspel, men säger i ett uttalande att arrangörerna samarbetar med flera organisationer och myndigheter för att följa händelseutvecklingen kring coronaviruset. Det finns inga planer på att skjuta upp eller flytta OS som invigs den 24 juli.

 

Utspelet kommer mitt i valrörelsen inför borgmästarvalet om drygt två månader där Bailey är det konservativa partiet Tories kandidat. De senaste mätningarna visar att han ligger tvåa i opinionen efter den sittande borgmästaren Sadiq Khan.