Polisen i Bergen vill förebygga våldet under karantän

Genrebild

Kvinnor som utsätts för våld i hemmet är speciellt utsatta under karantäntider. FOTO: Kate Jayne/Pexels

Uppdaterad: 26 mars, 2020 15:30

I Norge hålls numera förskolor och skolor stängda för att förhindra spridningen av covid-19. Befolkningen i landet uppmanas också att hålla sig hemma. Detta medför oro för de familjer där våld uppkommer i hemmet.

TT kunde igår rapportera om de planer på hembesök som polisen i Bergen, Norge, har för att förhindra våld i hemmet. Detta eftersom människor uppmanas gå i karantän och spendera större delen av sin tid i sina hem. Polisen har fått order om att prioritera arbetet mot våld och övergrepp mot barn, samt relationsvåld.

Göteborgnu pratar med Lars Morten Lothe som är polischef vid polisen Bergen central. Han förklarar att det är de hem där det bor våldsamma män, som man i så fall planerar att göra besök i. Något man inte vet än är om det kommer bli hembesök eller om de som riskerar att vara utsatta ska nås genom telefon.

Vilka är det som får hembesöken?

Vi vet att om det skett ett våldsbrott en gång i ett hem är det stor chans att det sker igen. Så det är de hem där det tidigare har skett våldsbrott och vi vet om det, säger Lars Morten Lothe 

Borde det inte finnas mörkertal i vilka som blir utsatta eftersom inte alla varit i kontakt med polis?

Mörkertalet är stort och det kommer det fortsätta vara. Det här är något som händer bakom husets fyra väggar , men vi vill hjälpa till där vi kan hjälpa till. 

Så det är alltså de hem där det har skett våld förut?

Ja det är de hemmen vi har stort fokus på.

Emma Kursu jobbar på kvinnojouren Ada i Göteborg. Hon är osäker på om våldet kommer att minska på grund av att man gör besöken. 

Det är tveksamt. Det är bra att polisen visar att de tar det på allvar men när de åkt ifrån hemmet är det ingenting som inte säger att våldet fortgår, säger Emma.