Rekordmånga döda av Coronaviruset i Sverige

Provtagning av coronaviruset

Test provtagning för coronaviruset. Foto: Ole Berg-Rusten /TT

Uppdaterad: 26 mars, 2020 14:37

Coronaviruset fortsätter spridas i Sverige och antalet nya smittade och döda har ökat drastiskt under det senaste dygnet. Blekinges första dödsfall är en kvinna som dog dagen efter att hon testats positivt för corona.

Enligt Folkhälsomyndighetens senaste uppdatering (26 mars klockan 14:00) är totalt 2806 personer smittade av Coronaviruset i Sverige. Totalt har 66 personer avlidit. Antalet smittade har ökat med 296 personer och dödsfallen ökat med  24 personer i Sverige senaste dygnet. Det är den största ökning landet haft sedan pandemin bröt ut.

 

Coronaviruset

Coronavirus illustration
Illustration: Stefan Hörberg/Rithuset

 

En av de avlidna är en hyresgäst på ett vårdboende i Karlskrona. Gästen har avlidit efter att ha testats positiv för Coronaviruset. Det är Blekinges första dödsfall med koppling till pandemin.

 

Övriga boende uppmanas hålla sig i sina lägenheter, rapporterar lokala medier.

 

Att personen var smittad bekräftades under onsdagen och då begränsades antalet anställda som fick delta i vården av den sjuka kvinnan och de fick bära skyddsutrustning. Hon avled på boendet dagen efter under torsdagsmorgonen.

 

– Man kan befara att fler på boendet kommer att bli sjuka. Det var ett snabbt förlopp, säger Gunilla Råberg, förvaltningschef på Karlskronas äldreförvaltning, till SVT Nyheter Blekinge

 

Anhöriga har underrättats.

 

– Det finns nu en samhällssmitta i regionen, uppgav Bengt Wittesjö, Blekinges smittskyddsläkare, under en presskonferens på torsdagen.

 

Men man vet inte hur den avlidna kvinnan på boendet blivit smittad.

 

– Vi kan inte förstå riktigt hur det gått till, och då kan egentligen vem som helst bära på smitta i länet, sade han under torsdagen.