Stockholm kan ha nått dag noll

Statsepidemiolog Anders Tegnell, Folkhälsomyndigheten, vid onsdagens pressträff.

Claudio Bresciani/TT Statsepidemiolog Anders Tegnell, Folkhälsomyndigheten, vid onsdagens pressträff.

Uppdaterad: 26 mars, 2020 16:01

I Sverige finns nu 2 806 konstaterade fall av coronasmittade. 66 personer har avlidit och 178 har hittills intensivvårdats, enligt Folkhälsomyndigheten.

Stockholmsregionen kan ha nått dag noll, det vill säga när kurvan över svårt sjuka börjar stiga mycket brant. Men karantän är inte aktuellt.

Stockholm har under den senaste tiden haft en ordentlig ökning av antalet konstaterat smittade.

 

–Pressen på sjukvården där är ganska ordentlig, säger statsepidemiolog Anders Tegnell vid Folkhälsomyndighetens presskonferens.

 

Han säger att det dock gäller att hålla isär utvecklingen när det gäller smittspridningen och trycket på sjukvården.

 

–Successivt byggs det upp ett tryck även om kurvan inte är så stor. De som avlider nu är de som smittades för fyra veckor sedan, säger Tegnell och fortsätter:

 

–Vi jobbar vidare för att med diverse olika åtgärder få den här kurvan att plana ut så att vi inte går över gränsen för antal sjukvårdsplatser och antal IVA-platser.

 

 

TT: Har Stockholm nått dag noll?

–Det är inte helt otroligt att det har det. Men vi behöver något eller några dygn till för att veta det, säger Anders Tegnell.

 

Han påpekar att det som från region Stockholm i går beskrevs som en “storm” gäller sjukvårdens situation i Stockholm, medan det Folkhälsomyndigheten benämnde “stabilt” gällde epidemin i landet.

 

–Det finns ingen diskrepans. Det kan också hända saker på fyra timmar, säger Tegnell.

 

Enligt honom är det nu inte aktuellt att sätta storstäderna med mest spridning i karantän.

 

–Vi har mest spridning i storstäderna men ser spridning i alla delar av landet. Om man gör en samlad bedömning av rimligheten att stänga av storstäderna skulle effekten vara väldigt tveksam, eftersom vi har spridning i hela landet.

 

Enligt Socialstyrelsen är det akuta behovet av skyddsmaterial tillfredsställt. IVA-kapacitet finns också i nuläget men myndigheten har tagit fram ett stöd för regionerna om hur de ska prioritera gällande intensivvårdsplatser.

 

–Vi kan hamna i ett läge där vi tydligare behöver prioritera, säger Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen.

 

Prioritering för intensivvård ska ske enligt vad Thomas Lindén kallar för beprövade principer. Det är människovärdesprincipen, behovsprincipen och att den som har störst nytta av en åtgärd ska få tillgång till den.

 

–Alla människor har lika värde och prioritering får inte ske utifrån social situation eller ställning, funktionshinder eller om personen själv orsakat sitt tillstånd, säger Thomas Lindén.

 

Region Gotland rapporterar samtidigt som Folkhälsomyndigheten har pressträff om fyra nya fall på ön och sjukvårdsledningen har gått upp i stabsläge.

 

“Vi har gått in i nästa fas eftersom vi nu ser samhällsspridning av covid-19 här på ön. De råd vi redan gått ut med är det nu ännu viktigare att vi alla följer”, säger Region Gotlands smittskyddsläkare Maria Amér i ett pressmeddelande.

 

“Det här väcker frågan om du som sommargotlänning verkligen ska besöka Gotland under påskledigheten. Vår sjukvårdskapacitet är anpassad för antalet bofasta”, tillägger hälso- och sjukvårdsdirektör Marie Loob.