Toppmöte i EU – På distans

Torsdagens EU-möte sker på distans. Endast ett fåtal medlemmar väntas vara på plats. FOTO: TT

Uppdaterad: 26 mars, 2020 11:34

Livet efter krisen ska diskuteras när EU-ländernas beslutsfattare håller en heldag av möten på distans.

Demokratin kan inte stängas av, manar EU-parlamentets talman David Sassoli.

På ett högst annorlunda sätt samlas såväl EU-parlamentet som EU-ländernas stats- och regeringschefer under torsdagen.

Inne i parlamentets lokaler i Bryssel finns endast ett fåtal ledamöter på plats. Merparten av de 705 sitter i stället framför datorn i sina hemländer och väntar på att få rösta via e-post.

– Vi genomlever en extraordinär situation. Men demokratin kan inte stängas av. Det är vår plikt att fortsätta arbetet, säger talman David Sassoli när han drar i gång torsdagens minidebatt om coronaläget.

U-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen tackar alla länders vårdpersonal samtidigt  betonar hon vikten av att hålla gränserna öppna inom EU.

– Det finns inte en enda medlemsstat som på egen hand klarar av att uppfylla sitt behov av nödvändiga leveranser av medicin och utrustning. Den fria marknaden för gods och tjänster är vår bästa och enda tillgång när det gäller att garantera att leveranser kan ta sig dit de behövs mest, talar von der Leyen.
– Det är bara genom att hjälpa varandra som vi kan hjälpa oss själva.

EU-parlamentets samling är främst till för att rösta igenom ett antal viktiga coronabeslut.

Det handlar dels om att öppna upp EU-fonder för stöd till hälsovården, småföretag och arbetsmarknadsåtgärder, dels om att tillfälligt häva EU-regler om hur många flygningar olika flygbolag behöver genomföra för att behålla sina attraktiva så kallade slottider när det gäller start och landning på flygplatser i EU.

Den regeländring som nu föreslås ska gälla retroaktivt från den 1 mars till åtminstone den 31 oktober.

– Annars kommer flygbolagen att flyga tomma plan för att inte bli av med de här rättigheterna och det är naturligtvis fullt vansinne, konstaterar svenske ledamoten Johan Danielsson (S) i en pressbriefing med svenska journalister – också den via webben.

Toppmöte väntar
Senare under torsdagen håller EU:s stats- och regeringschefer ännu ett virtuellt toppmöte.

Ledarna ska gå igenom vad som gjorts hittills under coronakrisen och återigen betona vikten av att länderna inte stänger sina gränser för viktiga transporter och godsflöden. Och helst också hjälper varandra med utrustning och expertis.

Samtidigt vill man också starta diskussionen om hur samhället och ekonomin ska komma i gång igen.

– Vi måste se till att begränsa smittspridningen, men också börja tänka på nästa steg, sade statsminister Stefan Löfven (S) i riksdagens EU-nämnd i onsdags.
Formellt väntas framtidsdiskussionen tills vidare bara landa i en uppmaning till EU-kommissionen om att ta fram en handlingsplan för återhämtning.

Det kan låta enkelt, men innehåller risk för potentiellt uppslitande gräl. Nio medlemsländer i främst södra Europa vill ha en sorts gemensam euroobligation – vilket inte alls gillas av tunga euroländer i norr, som Tyskland och Nederländerna.

Än så länge lär dock grälandet läggas åt sidan då ledarna framför allt vill betona sin enighet.