Covid-team sätts samman i Malmö

Uppdaterad: 24 april, 2020 11:50

Snart startas ett covid-team och ett kohortboende för coronasjuka i Malmö. Staden närmar sig en situation med snabbare smittspridning och den går snabbare i Malmö än i övriga Skåne.

Nästa vecka startar ett särskilt covid-team som består av sjuksköterskor, undersköterskor, samt fysio- och arbetsterapeuter från kommunen. Teamet kommer att ha stöd av en koordinator och läkare från primärvården. De kommer ansvara för smittade eller misstänkt smittade personer som finns hemma i sin bostad.

 

— Det bidrar till att vi minskar antalet personer som besöker sjukvården, säger Gisela Öst, förvaltningsdirektör på hälsa- vård- och omsorgsförvaltningen i Malmö.

 

Veckan därpå startas ett särskilt kohortboende, vilket är ett boende för människor med gemensamma demografiska egenskaper, till exempel ålder, etnicitet eller sjukdomstillstånd. Där kommer personer med covid-19 som inte behöver sjukhusvård kunna samlas under ett och samma tak.

 

På äldreboenden och bland personer som får hemtjänst är smittspridningen ännu inte så utbredd i staden, enligt Gisela Öst.

 

— Vi har cirka tio personer som har en konstaterad smitta, säger hon.

 

Prognosen är fortfarande att Malmö kommer att nå en topp i slutet av maj. Men pandemin kommer att påverka samhället under lång tid framöver, betonar Malmö stads ledningsstrateg Per-Erik Ebbeståhl vid en pressträff i Malmös stadshus.

 

— Då gäller det att vi alla tillsammans håller i och håller ut i det här arbetet, säger han.