Storloppet körs – men tappar miljoner

Jon Walter Pedersen, sportchef på Åbytravet.

Uppdaterad: 24 april, 2020 10:20

Travsporten är en av få idrotter som kunnat fortsätta sin ordinarie verksamhet, men inför tomma läktare. Det blir kostsamt för Åbytravet när banan arrangerar Paralympiatravet.
— Vi förlorar miljonbelopp i uteblivna intäkter, säger Jon Walter Pedersen, sportchef på Åbytravet.

 

Mölndalsbanan hade förberett för en folkfest med upp till 15 000 åskådare när Paralympiatravet (tidigare Olympiatravet) avgörs på lördag.

Coronakrisen har dock omkullkastat de planerna, men travsporten har till skillnad från andra idrotter lyckats fullfölja sitt ordinarie tävlingsprogram.

Hänvisning till att aktiva rör sig över stora ytor på landets stallbackar samt att det inte handlar om en sport med fysisk beröring har möjliggjort fortsatt tävlande.

Dock inför tomma läktare, någon som får ekonomiska konsekvenser för arrangörerna. Bortfallet av inkomster från mat, dryck och entréavgifter gör att Åbytravet förväntas tappa miljonbelopp på lördag.

     Lägre prispengar

Förstapriset i Paralympiatravet har därför korrigerats från 1,5 miljon till 1 miljon kronor, och den totala prissumman som betalas ut till de sex främst placerade hästarna i loppet har sänkts med 900 000 kronor.

— Samtidigt kan vi hålla igen en del andra kostnader. Vi har inga utgifter kopplade till de gäster som vi brukar bjuda in och vi behöver inte heller hyra tält, ståbord, extra toaletter eller för den skull en massa extrapersonal, säger Jon Walter Pedersen, sportchef på Åbytravet.

 

Totalt körs tolv lopp på Åby under lördagen och man uppskattar att 200 personer kommer husera inom stallbacksområdet.

— Vår stallbacke är trängre än andra banors, men vi lyckas ändå sprida ut de som arbetar aktivt med hästarna över stora ytor. Därtill stänger vi restaurangen på stallbacken och kuskarna får byta om i sina bilar. Vi kommer dessutom märka upp alla behöriga för att enkelt kunna se om obehöriga tagit sig in på anläggningen.