800 sommarjobb för gymnasieelever påverkas av covid-19

Elever på vård- och omsorgsprogrammet kommer inte att kunna arbeta inom det yrket de utbildar sig till under sommaren. FOTO: TT

Uppdaterad: 28 april, 2020 14:15

Sommarjobben för gymnasieelever i Göteborgs stad kommer att påverkas av coronapandemin. Alla jobb inom vård och omsorg försvinner för de som är under 18 år – men har du redan fått jobb där kommer du förhoppningsvis bli erbjuden en plats på något annat arbete.

 

Alla som går i ettan på gymnasiet, och de som går tvåan på barn- och fritids eller vård- och omsorgsprogrammet har under våren kunnat söka sommarjobb inom kommunen. Innan restriktionerna om att inga under 18 år får arbeta inom vård och omsorg kom, erbjöds runt 800 ungdomar jobb inom äldreomsorgen eller på liknande arbetsplatser. Ingen av dessa kommer nu att få ha kvar det jobbet.

– Vi tror att vi kommer att lösa det så att de som redan har blivit erbjudna jobb inom vården kommer att få ett nytt erbjudande, fast någon annanstans, säger Josefin Johansson, projektsamordnare för sommarjobb för gymnasieungdomar i Göteborgs stad.

 

Fokus ligger på att hitta nya jobb till de som skulle ha arbetat inom vård och omsorg. Var man en av dem som inte erbjöds en plats i första omgången är det däremot osäkert om platserna kommer räcka till.

– Det ser inte lika ljust ut för de som inte har fått en plats än, men det kan ju ändra sig. Vi strävar fortfarande mot att alla som söker ska få ett sommarjobb, säger Josefin Johansson.

 

De som påverkas mest av restriktionerna är ungdomarna på barn- och fritids eller vård- och omsorgsprogrammet. De är i vanliga fall garanterade sommarjobb inom det yrket de utbildar sig i, men nu får de enligt lag inte arbeta där om de är under 18 år.

– Det är väldigt tråkigt för dem. Det är en bra erfarenhet och kan ju göra det lättare att få vikariat där senare, säger Josefin Johansson.

 

De nya jobben kommer i det stora hela vara ungefär samma som innan. Vissa arbetsplatser har gått med på att ta emot fler ungdomar. Det har även tillkommit några nya samarbeten. Arbeten som kommer finnas i sommar är bland annat vaktmästare, kulturarbeten och städare.

 

– Vissa kommer att få förändrade arbetsuppgifter, men jag tror att de flesta är nöjda så länge de får ett jobb, säger Josefin Johansson, projektsamordnare för sommarjobb för gymnasieungdomar i Göteborgs stad. FOTO: TT