Boris Johnson tillbaka: Förväntas trolla fram lösningar

Boris Johnson gör ett uttalande på Downing Street, London under sin första dag tillbaka på jobbet. FOTO: TT

Uppdaterad: 29 april, 2020 14:10

Boris Johnson är tillbaka på jobbet efter att ha tillfrisknat från covid-19. Nu ställs premiärministern inför en rad utmaningar. 

– Problemet är att det finns förväntningar om att han ska vifta med en trollstav och allt blir bra, säger Craig Oliver, tidigare kommunikationschef på Downing Street, till New York Times. 

– Om vi kan visa samma beslutsamhet och sammanhållning som vi alla har visat de senaste sex veckorna, då tvivlar jag inte på att vi ska klara av detta tillsammans. 

Så sa Storbritanniens premiärminister Boris Johnson i sitt senaste tal till nationen när han under måndagen återgick till verkligheten efter att ha blivit friskförklarad från covid-19. 

 

Under hans månad med intensivvård och självisolering har antalet smittade i Storbritannien uppgått till 157 000 och antalet döda är i skrivande stund 21 092. Då är inte dödsfall på exempelvis ålderdomshem inräknade. 

Inte nått målet

Johnson har ständigt hyllat den nationella sjukvården, NHS, men det har funnits brister. Enligt New York Times har Storbritannien inte lyckats med målet att, i slutet av april, kunna testa 100 000 personer per dag. Dessutom har man haft svårt att nå antalet önskade läkare och sjuksköterskor. 

 

Landet har varit lock down sedan den 24 mars men regeringen planerar att släppa på restriktionerna den sjunde maj. Restriktioner som redan under de senaste soliga veckorna har brutits. Bilder på människor i parker och gator har spridits. Regeringen har, trots att restriktionerna inte kommit med hårda policiära insatser, varit förvånade över detta. 

 

Analytiker menar att Johnsons återkomst kommer tillföra energi – något som fattats under de senaste veckorna – till regeringen. 

– Det kommer bli en sporre för regeringen, säger Craig Oliver, tidigare politik- och kommunikationschef på Downing Street, till New York Times.