Flygtrafiken har mer än halverats

Tomt på flygplatser i coronatider. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Uppdaterad: 28 april, 2020 14:12

Som följd av coronaviruset har flygandet i världen mer än halverats och många flygrutter har tvingats stänga. Pandemin som startade i Wuhan i slutet på förra året har fått stora konsekvenser på flygtrafiken. 

– Globalt har flygandet minskat med 70–80 procent sen viruset bröt ut, säger Mikael Robertsson som är grundare av appen Flightradar24.

Coronaviruset har slagit hårt mot flygindustrin och flygplatserna som tidigare myllrade av passagerar står på många håll i världen tomma. En liknande händelse inom flygbranschen har aldrig tidigare skådats. 

– Det enda som går att jämför med är 11 september i USA och när vulkanen på Island fick utbrott 2010 och aska låg över Europa. Men de händelserna var så lokala och påverkade aldrig branschen i stort. 

 

11 september-attentaten och vulkanen på Island stoppade flygtrafiken regionalt i några dagar men sen fortsatte den som tidigare. Efter att planen flög in i tvillingtornen i USA kunde kunde man också se en minskad efterfrågan att flyga till landet året efter. Något liknande tror Mikael Robertsson vi kommer se efter att pandemin är över, fast i större utsträckning. 

 

– Ekonomiskt sätt så kommer folk ha mindre pengar att resa för och semestrandet utomlands kommer inte fortsätta i samma utsträckning. Sen har våra rutiner ändrats vilket gör att mycket affärer och möten kommer ske på distans som det gör idag. Affärsresandet kommer minska. 

 

Stora skillander på flygkartan

Europa

USA

Asien