Håkan Hellströms Ullevi-konserter ställs in

Håkan Hellström har sålt ut alla sina fyra kommande konserter på Ullevi. FOTO: TT

Uppdaterad: 28 april, 2020 13:56

Håkan Hellströms sedan länge utsålda konserter på Ullevi i sommar ställs in, meddelar arrangören FKP Scorpio.

De fyra konserterna som skulle ha ägt rum i juni och augusti flyttas till sommaren 2021.

“Varken arrangörer eller experter har vetat hur länge det här ska hålla i sig. Jag själv har känt att det vore skönt med något fint i horisonten att blicka fram emot. Något slags party när allt det här är överspelat och förbi. Jag bestämmer inte över sånt, men nu blir det faktiskt så. Spelningarna flyttas ett helt år till sommaren 2021”, skriver Håkan Hellström i en hälsning till sina fans.

 

Flyttas automatiskt

Ullevi-konserterna som skulle ha ägt rum den 12 och 13 juni samt 28 och 29 augusti i sommar flyttas alla till augusti 2021. Biljetter till sommarens konserter flyttas automatiskt över till nästa års spelningar.

 

Musikjournalisten Annah Björk hade själv tänkt gå på två av konserterna och säger att beskedet var väntat.

– Det är förstås superdeppigt. Det blir tydligt hur ingenting blir som man tänkt sig. Jag tror att det är många som blir direkt drabbade som nu kanske reagerar på ett annat sätt. Man känner av coronapandemin mer genom en inställd konsert än genom de här fruktansvärda dödssiffrorna som vi ser hela tiden, säger hon.

 

 

“Sommaren är körd”

Att skjuta fram konserterna är helt rätt beslut, menar Markus Larsson, musikjournalist på Aftonbladet.

– Det går inte att genomföra sådana konserter under sommaren 2020. Hela konsertsommaren är körd och frågan är om vi ens kommer att få gå på konsert till hösten. Jag är skeptisk, säger han.

 

TT: Kommer hajpen kring konserterna att vara lika stor 2021?

– Det tror jag, hajpen kan bli ännu större. Det kan nästan bli en symbolspelning, kanske inte för att coronan är över men för att vi har klarat oss, om han får genomföra dem nästa år på den där jättearenan. Jag tror inte att Håkan Hellström är beroende av den hajpen längre, han är för stor för det, säger Larsson.

 

I samband med konserterna har Hellströms plan varit att släppa det nya albumet ”Rampljus”, och en stor del av konserterna var tänkt att bygga på det kommande materialet.

“Musik kommer ändå i år, som ni kanske vet. Rampljus. Skivan är uppdelad i två delar och vi får höras på platta i år i stället för live. Hoppas att ni diggar den. Den är egentligen gjord för scenen, men den tiden kommer”, skriver Håkan Hellström i sitt meddelande till fansen.

 

Får vänta

Joppe Pihlgren på branschorganisationen Svensk Live beklagar beskedet, men menar samtidigt att konsertsommaren nästa år kommer att bli fantastisk.

TT: Är det här dödsstöten för konsertsommaren 2020?

– Jag vet inte, fråga Anders Tegnell. Det finns en del som fortfarande planerar att göra grejer i augusti, men det är klart att det är ett avbräck att Håkan Hellström och de här fyra konserterna är flyttade till nästa år, säger han.

 

Intresset för Håkan Hellström på Ullevi har varit enormt. När biljetterna till de två första konserterna släpptes i augusti förra året kraschade arrangörens sajt, varpå ytterligare två konserter planerades in. Kort därefter kunde man konstatera att Hellström skrivit historia sedan även den fjärde konserten blivit utsåld — ingen annan artist har sålt ut Ullevi fyra gånger en och samma sommar. Men nu får rekordet vänta till sommaren 2021.

 

Källa: TT